˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Fläskfilé

Fläskfilén är den möraste delen på grisen och den enda muskeln som sitter på insidan av ryggraden på grisen. Pågrund av att filén både är lätt- & snabblagad är det inte svårt att förstå varför så många har den som en av sina favoritdetaljer. Med sin milda köttsmak går det dessutom alldeles utmärkt att kombinera fläskfilén med oändlig mängd kombinationer av såser och tillbehör.

Snabbfakta om fläskfilé

Passar att:ABCD

Generell tillagningstid: totalt ca 10 min (10 min aktiv matlagning).

Andel på ett helt djur (ca 100 kg): 1 % (1 kg).

Går även att: skära till grytbitar till en soppa eller gryta alternativt skära till strimlor i en wok.

Kännetecken: avlång, smal och ljusrosa i färgen med låg fetthalt och mild köttsmak.

Tillagning
Fläskfilé är en detalj på grisen som har väldigt låg fetthalt. Därför måste man vara försiktig vid tillagningen så att man får ett torrt och tråkigt slutresultat. Vid tillagning av hel fläskfilé är en optimal innertemperatur 65–68°.
Men tillagningsmetoderna erbjuder dock en variationsrikedom. Filén kan både tillagas hel i ugn, stekas eller grillas i skivor, eller i grytbitar eller strimlor i en gryta. Oavsett tillagningsmetod skall kort tillagningstid tillämpas för att saftigheten skall bibehållas.

Tillagningstid

Fläskfilén är en så kallad ädeldetalj som inte behöver en lång tillagningstid. Stek eller grilla den skivad eller hel till önskad stekgrad och servera.

Generella tips
Låt köttet ligga framme en stund och bli rumstempererat innan tillagning. Då släpper köttet inte i från sig lika mycket vätska och kyler heller inte ner pannan. Detta gör att du får en bättre stekyta.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV