Rogan Josh

Stark, kryddrik indisk lammgryta. Grytan lagas bland annat på vitlök, röd chili, lammbog, kardemumma, spiskummin, ingefära och tomat. Servera med basmatiris och ett härligt surdegsbröd!
120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1000 g

    lammbog (tärnad) eller fårgrytbitar

  • 1 st

    ingefära, ca 5 cm

  • 8 st

    vitlöksklyftor

  • 1 tsk

    gurkmeja

  • 1 tsk

    svartpeppar

  • 5 msk

    turkisk yoghurt (+ ca 2 dl till kall sås)

  • 3 st

    rödlökar

  • 2 st

    röda paprikor

  • 4 st

    färska röda chilifrukter, urkärnade

  • 1 st

    kruka koriander

  • 1 st

    kruka mynta

  • 5 st

    gröna kardemummakapslar

  • 5 st

    kryddnejlikor

  • 1 st

    kanelstång

  • 2 tsk

    spiskummin (mald)

  • 1,5 msk

    korianderfrön

  • 4 st

    små torkade chilifrukter (t.ex. piri piri)

  • 1,5 msk

    paprikapulver

  • 2 msk

    solrosolja

  • 2 st

    färska tomater

  • 1 st

    burk konserverade körsbärstomater

  • Kokoschips (till servering)

Gör så här

  1. Skala och riv vitlök och ingefära fint på ett rivjärn. Blanda med gurkmeja, svartpeppar och yoghurt.
  2. Tärna lammbogen (eller lammsteken) och blanda med marinaden. Täck skålen och låt marinera i kylskåp minst 2 timmar eller gärna över natten.
  3. Krossa kardemumman i en mortel och rensa bort kapslarna. Lägg fröna tillsammans med nejlikor, kanelstång, korianderfrö och torkad chili i en torr stekpanna på medelvärme och rosta tills de doftar mycket. Var försiktig att inte bränna kryddorna. Häll av kryddorna och blanda med paprikapulvret och spiskummin. Kör i en mixer eller mal fint i en mortel (ej kanelstången).
  4. Skala och dela löken. Tag bort kärnorna ur paprikan och hacka dessa grovt. Kör i mixer eller matprocessor tillsammans chilin och stjälkarna från korianderkrukan (spara löven till senare).
  5. Värm solrosoljan i en gjutjärnsgryta på medelvärme. Stek kryddblandningen i ett par minuter och tillsätt sedan den mixade grönsaksröran. Koka sakta under omrörning i 5-10 minuter.
  6. Tärna tomaterna och tillsätt dem i grytan tillsammans med de konserverade körsbärstomaterna. Mosa körsbärstomaterna lätt med stekspade eller träslev.
  7. Smaka av med salt och tillsätt lammet. Koka upp under omrörning.
  8. Sätt på locket och tillaga i ugnen i cirka 2 timmar eller tills köttet är mört.
  9. Smaka av med salt och eventuellt lite socker eller honung. Tillsätt yoghurt om såsen är för stark.
  10. Klipp ner myntablad i yoghurten med lite salt och spiskummin. Rör eventuellt i lite vatten för en lösare sås.
  11. Servera med kokt ris och yoghurtsås. Garnera med mynta, korianderblad och cocoschips.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV