Bogfilé aka. Tender strips med citrussalsa

Detta underbara recept på den möra detaljen Bogfilé, även känd som Tender strip, passar utmärkt till sommarens grillafton med nära och kära. Servera med valfria tillbehör till salsan eller varför inte säsongens primörer?

I samarbete med: Cecilia Folkesson

30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g

    bogfilé aka. Tender strips eller flakstek / toppbog


  • Marinad
  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 4 msk

    olivolja

  • 2 msk

    japansk soya

  • 1 krm

    chiliflakes (beroende på styrka)

  • Salt och nymalen svartpeppar.


  • Citrussalsa
  • 2 st

    citroner

  • 1 st

    lime

  • 3 msk

    olivolja

  • 1 st

    kruka koriander

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • 1 tsk

    rörsocker

  • Salt och nymalen svartpeppar


  • Tillbehör
  • Spetskål

  • Morötter

  • Rödbetor

Gör så här

  1. Pressa vitlöken och rör ihop alla ingredienser till marinaden.
  2. Torka av köttet, salta och peppra.
  3. Pensla på 2/3 av marinaden.
  4. Förbered salsan under tiden genom att blanda ihop saften från en pressad citron med olivoljan och rörsockret. Skala/filéa en av citronerna och limen och hacka i små bitar. Hacka koriandern, pressa vitlöken och blanda ihop allt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  5. Låt salsan stå.
  6. Bryn sedan köttet på grillen på båda sidorna. Stick i en köttermometer i den tjockaste delen på köttet.
  7. Grilla under lock tills innertemperaturen är cirka 60°.
  8. Ta av köttet från grillen och pensla med resten av marinaden. Låt ligga cirka 10 minuter innan du skivar upp.
  9. Toppa köttet med citrussalsan.
  10. Servera med grillad spetskål, rödbetor och morötter.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV