Helstekt Flap steak med somrig sallad och tryffelbearnaise

Flap steak är en smakrik och lättlagad detalj som gör sig allra bäst på grillen. I detta recept är den helstekt (men det passar givetvis lika bra att helgrilla den på samma sätt) och serveras med valfri somrig sallad och en underbart god tryffelbearnaise.

I samarbete med: Cecilia Folkesson

45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 700 g

    flap steak

  • Olivolja

  • 4 st

    vitlöksklyftor

  • Några kvistar timjan

  • 1,5 tsk

     salt

  • 2 krm

    nymald svartpeppar

  • 3 msk

    smör (att steka i)


  • Tryffelbearnaise
  • 150 g

    smör

  • 3 st

    äggulor

  • 3 msk

    vatten

  • 0,5 msk

    vitvinsvinäger

  • 1 msk

    finhackad färsk dragon

  • 1 krm

    nymalen vitpeppar

  • 10 st

    droppar tryffelolja

  • En nypa salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Torka av köttet, gnid in med oljan och salta och peppra.
  3. Stek köttet i smör i stekpanna tills det fått fin färg tillsammans med lätt krossade vitlöksklyftor. Ha i timjankvistarna mor slutet.
  4. Lägg köttet med vitlöken och timjan i en ugnsform och slå över stekskyn.
  5. Tillaga i ugnen tills köttet når 56–58° i innertemperatur. Låt köttet vila i ca 10 min och skär upp i tunna skivor.
  6. Undertiden köttet tillagas i ugnen, börja med att låta vinäger och hackad dragon ligga och dra i en skål ca 10 min.
  7. Smält smöret och låt det svalna lite.
  8. Vispa ihop vatten och äggulor i en liten kastrull, vispa sen i vinägern. Värm upp försiktigt på medelvärme och vispa under tiden tills såsen börjar tjockna.
  9. Ta från kastrullen från plattan och häll långsamt i smöret i en tunn stråle. Vispa hela tiden.
  10. Tillsätt peppar, salt och tryffeloljan.
  11. Servera med valfri somrig sallad.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV