King’s Landing Steak and kidney pie (kött- och njurpaj)
Winter is coming... detta recept har vi skapat inför premiären av sjunde säsongen av TV-serien Game of Thrones. Om du (som flera av oss på Gröna gårdar) är en hängiven tittare - så föreslår vi att laga en mustig klassiker från King's Landing nämligen en Steak and kidney pie och njuta av ett avsnitt eller en säsong av serien. Valar cowghulis!
Du behöver
Pajdeg- 6 dl
vetemjöl
- 150 g
smör
- 6 msk
kallt vatten
Fyllning- 700 g
grytbitskött
- 175 g
nötnjure
- 250 g
champinjoner
- 0,5 dl
vetemjöl
Salt och svartpeppar
- 25 g
smör
- 2 st
gula lökar
Gör så här
- Deg: Arbeta in mjölet i smöret med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det till en deg. Placera i kylskåp under tiden fyllningen tillagas.
- Stuvning: Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i smör på medelvärme, de skall ej få färg. Skär under tiden grytbitsköttet i ca 1-2 cm stora tärningar samt putsa njurarna och hacka dem fint.
- När löken är mjuk och genomskinlig lägg den i en tjockbottnad gryta. Bryn köttet i stekpannan. Flytta köttet till grytan och stek därefter njurhacket och champinjonerna. Lägg det i grytan och rör ner buljong och öl. Tillsätt lagerblad, torkad timjan, Worcestershiresås och tomatpuré till stuvningen. Sätt på lock och sjud på låg värme tills köttet är mört (ca 1 ½ -2 timmar). Rör om då och då. När köttet är klart, red fyllningen med 3-4 matskedar maizena utrört i lite vatten. Den skall bli krämig och får inte vara för lös.
- Sätt ugnen på 200°. Dela degen i två delar och kavla ut till två cirklar, något större än formen. Smöra formen ordentligt. Klä botten och sidorna av formen med degen. När ugnen är varm, häll i fyllningen i formen. Pensla degkanten med lite mjölk, lägg på locket och trimma av extra deg. Nyp fast locket i kanten och nagga det på några ställen med en gaffel. Pensla med mjölk. Grädda pajen i ca 40-50 minuter.
- Servera med en fräsch sallad och valfritt avsnitt av Game of Thrones.
- Valar Cowghulis!