Köttbullar i tomatsås
Ekologiska köttbullar i tomatsås serverade med quinoa – en ört som är naturligt glutenfri. Välj den färs du föredrar, vi har en sort för alla smaker i vårt sortiment. Vill man göra receptet ännu mer barnvänligt kan man såklart byta ut quinoan mot bönpasta eller mos på till exempel sötpotatis eller blomkål. Underbart gott!
I samarbete med: Cecilia Folkesson
Du behöver
- 500 g
Köttfärs (exempelvis blandfärs, nötfärs 15% eller nötfärs 20%)
- 1 st
ägg
- 1 st
gul lök
- 1 st
knippe storbladig persilja
salt & nymald svartpeppar
Tomatsås- 2 st
klyftor vitlök
- 2 msk
tomatpuré
- 1 pkt
passerade tomater
- 0,5 dl
rödvin (eller 0,5 msk äppelcidervinäger)
- 1 st
citron
Salt & nymald svartpeppar
- 0,5
kanel
- 1 pkt
fetaost
Sötmandel och persilja till servering
Gör så här
- Finhacka den gula löken och blanda ihop med köttfärs, ägg, salt och peppar.
- Hacka persiljan och blanda i smeten.
- Forma åtta stora köttbullar.
- Stek i smör tills de fått en fin yta.
- Tillsätt tomatpurén och vitlöken i stekpannan med köttbullarna och fräs upp lite snabbt.
- Slå på passerade tomater, rödvin/äppelcidervinäger och riv i citronzest (yttersta skalet från citronen). Salta och peppra och smaka av med kanel.
- Låt puttra under lock tills köttbullarna är klara.
- Smula i fetaost och toppa med hackad sötmandel och persilja.
- Servera med: Kokt vit quinoa med persilja, olivolja, citron salt och peppar samt lättkokt broccoli eller sparrisbroccoli.