Revben med honung- och julmustglaze
Saftiga, tjocka revben, kryddade med julens smaker. Glazen innehåller julmust och honung vilket skapar en härligt karamelliserad yta på köttet – ett lite sötare inslag bland julbordets salta och gräddiga rätter! Förutom mört kött som faller av benen får du i detta recept även en superkrispig svål på köpet.
Du behöver
- 1,5 kg
tjocka revben med svål
- 2 tsk
salt
- 1
klyftad gul lök
- 3
krossade vitlöksklyftor
- 1
morot i grova bitar
- 5
hela svartpepparkorn
- 2
lagerblad
Honungs- och julmustglaze- 3 dl
julmust
- 0,75 dl
honung
- 0,75 dl
japansk soja
- 2 msk
balsamvinäger
- 3 msk
färskriven ingefära
- 2 st
stjärnanis
- 4 st
hela nejlikor
- 1 st
kanelstång
- 1,5 tsk
malen vitpeppar
Gör så här
- Snitta svålen i rutmönster med cirka 5–7 mm mellan snitten.
- Lägg revbenen i en rymlig gryta med svålen nedåt. Se till att svålen ligger helt under vatten.
- Tillsätt lök, vitlök, morot, salt, lagerblad och svartpeppar.
- Sjud på låg värme tills revbenen når en innertemperatur på 70°C (cirka 2–2,5 timmar). Håll koll så att det inte stormkokar.
- Ta upp och låt rinna av. (Vill du kan du ställa dem i kylen och fortsätta nästa dag.)
- Koka ihop alla glazens ingredienser i en kastrull.
- Reducera på medelvärme 12–18 min tills den tjocknar något.
- Smaka av. Mer syra? Häll i en skvätt balsamvinäger. Mer sötma? Lägg i honung. Mer julsmaker? Addera mer kanel/nejlika/stjärnanis.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Lägg revbenen med svålen uppåt.
- Pensla ett tunt lager glaze, sätt in i ugnen i 8 minuter.
- Pensla ytterligare ett tunt lager och sätt in i ugnen i 8 minuter.
- Ta ut revbenen och sätt ugnen på grill.
- Pensla ett tredje, tunt lager och ställ in i ugnen 2–4 minuter. Detta steg är kritiskt och är du inte uppmärksam kan den superkrispiga svålen snabbt förvandlas till en bränd yta!