˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Märgonnäs

Med inspo från restaurang Gurras i Göteborg – silkeslen majonnäs på benmärg, även kallat märgonnäs! Oemotståndlig djup och smörig köttsmak som smälter på tungan. På Gurras serveras märgonnäsen till deras råbiff, men den gör sig ypperligt till en stekt köttbit eller i en matig macka. Receptet ger cirka 2,5 dl märgonnäs.

30 minuter
0 portioner

Du behöver

  • 2 st

    märgben

  • 145 ml

    olivolja

  • 1 st

    ägg

  • 0,5 tsk

    salt

  • 1 msk

    dijonsenap

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Se till att alla ingredienser (utom märgbenen) är rumstempererade innan du börjar, annars är risker stor att märgonnäsen skär sig.
  2. Förvärm ugnen till 200°C.
  3. Krydda märgbenen med salt och peppar.
  4. Baka märgbenen på en bakplåt i 20 minuter.
  5. Ta ut märgbenen ur ugnen och låt svalna något.
  6. Skrapa ut märgen i en hög bunke för stavmixer. Du bör få ut cirka 30–45 g.
  7. Häll fettet som är kvar i ugnsplåten i ett mått som rymmer minst 2 dl.
  8. Fyll på måttet med olivolja tills den totala mängden fett från märgbenen och olivoljan blir 175 ml.
  9. Häll i fettet i bunken med märg ihop med ägg, salt, dijonsenap och vitvinsvinäger.
  10. Tillsätt de övriga ingredienserna i bunken.
  11. Mixa med stavmixer tills det blir en jämn emulsion.
  12. Använd märgonnäsen direkt eller förvara i kylskåp upp till 2 veckor. Fettet från märgbenen gör att den kan stelna lite, så ta ut den 10 minuter före servering eller vispa med en varm sked för att mjuka upp.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV