˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Märtas julbog

Vår rimmade grisbog går att använda på en mängd olika sätt. På julbordet hemma hos vår VD Märta är julbogen ett självklart inslag, och den tillagas på samma sätt som en julskinka. Vår rimmade bog är nitritfri och styckas fram med svål, och du väljer själv om du vill ha svålen kvar eller inte – det är en smaksak!

150 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 1 dl

    sötstark senap

  • 2 msk

    honung

  • 2 st

    äggulor

  • Nejlikor till dekoration

  • 1 dl

    ströbröd (kan bytas till pofiber eller mandelmjöl för ett glutenfritt alternativ)

Gör så här

  1. Valfritt: Om du vill ha en mindre salt smak på bogen kan du låta den ligga i kallt vatten i 2–4 timmar innan kokning. Byt vatten efter halva tiden.
  2. Koka upp en rymlig kastrull med vatten och lägg i bogen ihop med pepparkornen och lagerbladen. Sänk värmen så det sjuder och inte kokar.
  3. Lyft upp den när termometern visar en innertemperatur på 65°. Räkna med en koktid på 1 timme per kilo.
  4. Byt ut vattnet och låt bogen svalna i nytt vatten för att dra ut lite av sältan.
  5. Vispa under tiden ihop äggula, senap och honung till en griljering.
  6. Sätt ugnen på 225°.
  7. När bogen svalnat lägger du den på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Skär bort svålen (eller ha den kvar, det är en smaksak). Låt fettet sitta kvar – det ger en härlig smak till skinkan.
  9. Torka av köttet med hushållspapper och sikta över ett tunt lager maizena, då fäster griljeringen bättre.
  10. Bred på griljeringen och strö över ströbröd (välj pofiber eller mandelmjöl för ett glutenfritt alternativ).
  11. Julpynta bogen genom att sticka in några nejlikor (valfritt).
  12. Ställ in i ugnen i 15–20 minuter, eller tills griljeringen fått en härligt gyllene ton.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV