Pärs salsicciapasta
Kanske världens mest finslipade recept på salsicciapasta?! Vår försäljningschef Pär har genom åren bemästrat konsten att göra en riktigt mustig och smakrik salsicciapasta och grunden för en smakupplevelse utöver det vanliga är förstås vår saftiga salsicciafärs.
Du behöver
- 3 st
schalottenlökar
- 1 st
färsk fänkål
- 1 st
morötter
- 2 st
vitlöksklyftor
Stekfett (ister, smör eller olja)
- 500 g
salsicciafärs
- 2 tsk
fänkålsfrön
- 2 msk
tomatpuré
- 2 dl
vitt vin
- 1 tsk
torkad oregano
0,5 – 2 tsk chiliflakes (efter smak)
Några kvistar färsk timjan
- 400 g
passerade tomater
- 2 dl
syrad grädde
Salt
Nymald svartpeppar
- 500 g
pasta (rigatoni är en sort som fångar upp såsen fint)
Till serveringHammarost
Hackad bladpersilja
Ljust lantbröd eller surdegsbröd
Gör så här
- Finhacka schalottenlökarna.
- Skär bort det gröna på fänkålen och en bit av botten. Strimla resten fint med mandolin.
- Skiva morötterna till halvmånar.
- Skala och finhacka vitlökslyftorna.
- Hetta upp stekfettet i en stekgryta.
- Stek salsicciafärsen på mediumhög värme och hacka upp färsen grovt med en ballongvisp.
- Mortla fänkålsfröna och häll i i färsen tillsammans med tomatpurén.
- Lägg i vitlöken och låt fräsa ihop ett par minuter. TIPS! Skär bort det gröna i mitten av vitlöksklyftorna så tar du bort udden av styrkan på vitlöken, och får en mer angenäm vitlökssmak.
- Lägg i morot, strimlad fänkål, schalottenlök, torkad oregano och en nypa chiliflakes i grytan.
- Stek tills löken och fänkålen mjuknat och blivit glansig.
- Klipp i färsk timjan och häll på passerade tomater.
- Häll i den syrade grädden och vinet. Smaka av med salt & nymald svartpeppar.
- Blanda om och låt puttra utan lock i 30 minuter så att lite av vätskan reduceras.
- Koka pastan al dente (glöm inte att salta pastavattnet rikligt). Häll i pastan tillsammans med cirka 1 dl av pastavattnet i grytan och låt koka ihop tills pastan känns klar.
- Toppa med finriven Hammarost tills du skäms och hackad persilja. Servera till ett nybakat bröd, fräsch capresesallad och matcha med rött vin i glaset!