Grillad flankstek med ananassalsa
Nu är det dags att tända grillen och testa detta supergoda recept: Grillad flankstek med ananassalsa och smashed potatoes!
I samarbete med: Cecilia Folkesson
Du behöver
- 800 g
flankstek
- 1 st
lime
- 2 msk
soja
- 1 st
bit ingefära (ca 2 cm)
- 1 msk
honung
- 2 msk
kallpressad rapsolja
Ananassalsa- 1 st
hel annanas
- 1 st
lime
- 1 st
röd chili
- 2 st
salladslökar
- 1 st
kruka färsk koriander
- 1 msk
kallpressad rapsolja
Salt
Smashed potatoes- 1 kg
delikatesspotatis
Smör
Nymald svartpeppar
Flingsalt
Gör så här
- Skala och riv ingefäran.
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och marinera köttet i minst en timma, men gärna över natten.
- Tänd grillen och slå på ugnen på ca 200°.
- Koka de små delikatesspotatisarna med skalet på.
- När potatisen är klar lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till med en sked eller gaffel.
- Klicka på smör och toppa med nymald svartpeppar och flingsalt.
- Blanda under tiden ihop hackad ananas, chili, salladslök och koriander.
- Pressa över lime och smaka av med salt.
- Låt stå i kylen en stund innan servering. Ju längre desto godare!
- Därefter bakar du potatisen i ugnen tills potatisen fått färg i ca 15 minuter.
- Grilla under tiden potatisen är i ugnen flanksteken: blodigt 56 °, medium 58 °, välstekt 60 °. Tänk på att köttet är ganska tunt så det går snabbt.
- Låt köttet vila en stund och skär sen upp skivor tvärs över muskelfibrerna.
- Servera köttet med potatis, annanssalsa, sallad, picklad rödlök och crème fraiche.