Larb – thailändsk syrlig sallad med nötfärs

Larb är en thailändsk syrlig sallad gjord på nötfärs. Gillar att äta tacos, gillar du nog denna variant. Denna maträtt är snabb och väldigt enkel att tillaga. Syrligheten från limejuiceen samt en lagom stark smak är även en bra variant som förrätt. 

TIPS! Det går utmärkt att byta ut nötfärs till fläskfärs.

20 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 300 g

    nötfärs

  • 2 msk

    rostad klibbigt ris pulver (finns att köpa i asisatisk affärer)

  • 1 msk

    chiliflingor (kan öka eller minska efter smak)

  • 1 tsk

    socker

  • 1 tsk

    salt

  • 3 msk

    fisksås

  • 2 st

    schalottenlökar

  • 1 st

    knippe gräslök

  • 2 st

    lime (saften av)

  • 1 st

    kruka mynta (till både tillagning och servering)

  • 3 dl

    klibbigt ris (finns att köpa i asisatisk affärer)

  • 1 st

    isbergssallad

  • Olja till stekning

Gör så här

  1. Ångkoka klibbigt ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Steka nötfärs i en liten gryta och finfördela den så mycket som möjligt. Salta. Stäng av spisen när det är klart.
  3. Lägg klibbigt ris pulver och chiliflingor i grytan, blanda ihop.
  4. Tillsätt socker och fisksås, blanda ihop (smaka av och tillsätt mer fisksås vid behov).
  5. Hacka schalottenlök, gräslök och cirka 20 st myntblad och tillsätt i grytan med limejuicen.
  6. Serverar i helt blad av isbergssallad, myntblad och klibbigt ris (kan ersättas av jasminris).
  7. Utmärkt som förrätt utan (klibbigt)ris.
TILL DETTA RECEPT