MaPo Tofu på nötfärs

Mapo tofu är en traditionell maträtt i Sichuanprovisen i traditionella kinesiska köket. Rätten passar utmärkt med både vår fläsk-, kyckling-, lamm och nötfärs. Rätten är inte bara en het rätt, men ger ändå en angenäm hetta från Sichuanpepparen.

20 minuter
3 portioner

Du behöver

  • 250 g

    nötfärs

  • 1 pkt

    tofu (pressad, finns att köpa i asisatisk affärer)

  • 2 msk

    bönsås med Chili (finns att köpa i asisatisk affärer)

  • 1 tsk

    ingefära (riven)

  • 2 st

    vitlöksklyftor (hackad)

  • 2 st

    färsk röd chili (hackad)

  • 2 msk

    soya (kikkoman)

  • 8 st

    sichuanpeppar (finns att köpa i asisatisk affärer)

  • 2 dl

    vatten eller buljong

  • Peppar & salt

  • 1 st

    knippe gräslök

  • 1 tsk

    Socker

  • 2 msk

    Seasamolja

  • Rapsolja till stekning


  • Till redning
  • 1 msk

    Majsstärkelse

  • Vatten

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Tärna tofun i små kuber och pocherar den i saltvatten i ca. 20 sekunder. Häll av vattnet och lägg dem i en sil så att vätskan rinner av.
  3. Sätt på spisen på medelhög värme och häll olja i stekpanna. Stek den hela Sichuanpepparen tills det börjar dofta. Ta av dem från från stekpannan och våt dem svalna hacka dem så fint som möjligt. Lägg i en skål.
  4. Stek färsen och finfördela den så mycket som möjligt. Krydda med vitpeppar, ingefära, vitlök och chili. Rör om. Tillsätt till sockret.
  5. Lägg sedan i chilibönsås, soya och vatten/buljong och rör om.
  6. Sänker värmen på plattan och lägg i tofu-bitarna och rör om försiktigt så att såsen täcker över tofun. Låt de koka en stund.
  7. Tillsätt redning och rör om dem till såsen blir tjock
  8. Häll över seasamolja över rätten och hackad gräslök.
  9. Serverar med riset.
  10. TIPS! Att pochera Tofu hjälpar till att få bort viss lukt och de faller inte sönder under tillagningen. Sichuanpepparen måste stekas för att få fram den rätta hettan i pepparen.
TILL DETTA RECEPT