MaPo Tofu på nötfärs
Mapo tofu är en traditionell maträtt i Sichuanprovisen i traditionella kinesiska köket. Rätten passar utmärkt med både vår fläsk-, kyckling-, lamm och nötfärs. Rätten är inte bara en het rätt, men ger ändå en angenäm hetta från Sichuanpepparen.
Du behöver
- 250 g
nötfärs
- 1 pkt
tofu (pressad, finns att köpa i asisatisk affärer)
- 2 msk
bönsås med Chili (finns att köpa i asisatisk affärer)
- 1 tsk
ingefära (riven)
- 2 st
vitlöksklyftor (hackad)
- 2 st
färsk röd chili (hackad)
- 2 msk
soya (kikkoman)
- 8 st
sichuanpeppar (finns att köpa i asisatisk affärer)
- 2 dl
vatten eller buljong
Peppar & salt
- 1 st
knippe gräslök
- 1 tsk
Socker
- 2 msk
Seasamolja
Rapsolja till stekning
Till redning- 1 msk
Majsstärkelse
Vatten
Gör så här
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Tärna tofun i små kuber och pocherar den i saltvatten i ca. 20 sekunder. Häll av vattnet och lägg dem i en sil så att vätskan rinner av.
- Sätt på spisen på medelhög värme och häll olja i stekpanna. Stek den hela Sichuanpepparen tills det börjar dofta. Ta av dem från från stekpannan och våt dem svalna hacka dem så fint som möjligt. Lägg i en skål.
- Stek färsen och finfördela den så mycket som möjligt. Krydda med vitpeppar, ingefära, vitlök och chili. Rör om. Tillsätt till sockret.
- Lägg sedan i chilibönsås, soya och vatten/buljong och rör om.
- Sänker värmen på plattan och lägg i tofu-bitarna och rör om försiktigt så att såsen täcker över tofun. Låt de koka en stund.
- Tillsätt redning och rör om dem till såsen blir tjock
- Häll över seasamolja över rätten och hackad gräslök.
- Serverar med riset.
- TIPS! Att pochera Tofu hjälpar till att få bort viss lukt och de faller inte sönder under tillagningen. Sichuanpepparen måste stekas för att få fram den rätta hettan i pepparen.