Grön sparris med limehollandaise och rostad mandel
Denna rätt går utmärkt att servera som en förrätt eller som tillbehör på en buffé. Sparris är vårens primör och passar utmärkt nu till påsk!
Du behöver
salt och peppar
mandelspån
hyvlad Uno (ost)
Hackad persilja
Gör så här
- Tvätta sparrisen i kallt vatten, ibland sitter det lite grus kvar i toppen på dem och det är inte gott att bita på gruskorn så var noggrann. Bryt av den nedersta änden på sparrisen och koka dem med en nypa salt ca 5-7 minuter tills de är lite mjuka men fortfarande har lite krispighet kvar.
- Smält smöret i en kastrull och låt det gärna få en liten gyllenbrun färg, då får man en nötigare smak på såsen.
- Raspa och pressa limefrukten. Vispa ihop saften med vatten och äggulor över låg värme.
- Droppa ner smöret under vispning. Allt ska med, även bottensatsen. Smöret ska vara kroppstempererat. När såsen tjocknat något kan ni hälla lite fortare. Smaka av med limeskal, salt och peppar.
- Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de får fin färg.
- Lägg sparrisen på en tallrik, ringla över limehollandaise och strö över mandelspån. Avsluta med lite hackad persilja, hyvlad ost och lite rivet limeskal.
- Klart att avnjutas!