Lammgryta med quinoa och myntayoghurt
Grymt god pokébowl-inspirerad gryta på lamm- eller fårkött med quinoa, snabbpicklad rödkål och myntayoghurt. Passar lika bra till vardag som en bjudning i höstmyset! I receptet har vi tipsat om en rad olika detaljer att välja mellan beroende på tycke och smak – välj lammkött om du vill ha en mildare smak och fårkött och du föredrar lite mer stuns.
I samarbete med: Cecilia Folkesson
Du behöver
- 600 g
lammstek, lammbog, fårstek, fårbog eller fårgrytbitkött
- 2 msk
smör/olja
- 1 st
gul lök
- 2 st
klyftor vitlök, finhackade
- 1 dl
rödvin
- 3 dl
finkrossade tomater
- 10 st
Cocktailtomater
- 1 st
citron
Salt & svartpeppar
Snabbpicklad rödkål- 1 st
klyfta rödkål
- 0,5 dl
ättika (12 %)
- 1,5 dl
vatten
- 2 msk
honung
- 1,5 tsk
salt
Myntayoghurt- 2 dl
grekisk yoghurt
- 0,5 st
kruka hackad färsk mynta
- 1 st
finhackad vitlöksklyfta
- 1 krm
salt
Till servering- 4 portioner
kokt quinoa
- 1 st
knippe grönkål
- 2 st
avokado
- 0,5 dl
hackade mandlar
Gör så här
- Skär köttet i tärningar, cirka 2–3 cm. Peppra och salta och bryn dem tillsammans med lök och vitlök i smör eller olja i t.ex en gjutjärnsgryta.
- Tillsätt finkrossade tomater, rödvin och skalet/zest från citronen. Låt puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Späd med vatten under tiden om det behövs. Tillsätt cocktailtomaterna mot slutet. De behöver bara bli lite mjuka.
- Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
- Snabbpicklad rödkål: Strimla rödkålen fint.
- Blanda ihop ättika, vatten, honung och salt i en skål.
- Lägg i rödkålen och blanda ihop. Lägg en tallrik/tyngd över rödkålsblandningen och ställ in i kylen. Ju längre den får stå, desto godare, men några timmar räcker.
- Myntayoghurt: Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen, låt stå kylt ett tag innan servering.