Kokt oxtunga med äpple, rotfrukter & pepparrot
        
          Kokt tunga är numera en ovanlig anrättning. Förr åts den oftast kokt som pålägg. I detta receptet har den fått sällskap av rotfrukter, ett utmärkt recept för höst och vinter då äpplen och rotfrukter är som godast.
         
        
        
        
          Du behöver
- 1 st 
oxtunga
 - 2 st 
lagerblad
 - 5 st 
vitpepparkorn
 - 5 st 
kryddpepparkorn
 - 5 st 
nejlikor
 - 2 st 
morötter (skalade, och skivade i ½ cm skivor)
 - 2 st 
palsternackor (skalade, och skivade i ½ cm skivor)
 - 1 st 
purjolök ( i 1 ½ cm skivor)
 - 2 st 
äpplen (i 1 cm stora tärningar)
 - 2 msk 
smör
 
- 2 msk 
pepparrot (riven)
 - 2 dl 
cider
 - 1 dl 
äppelpuré/äppelmos
 - 1 msk 
äppelcidervinäger
 - 800 g 
rotselleri
 - 1 dl 
grädde
 - 2 dl 
crème fraiche
 Salt och peppar
         
        
          Gör så här
          
- Koka upp tungan i rikligt med vatten och ta bort skummet vid uppkoket. Lägg i kryddor och salta. Sjud tungan i ca 3 tim.
 - Skala och tärna rotsellerin. Koka denna mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och häll på grädden. Koka ned grädden till hälften och mixa till en slät purée. Smaksätt med crème fraiche, salt och peppar.
 - Gör såsen: Koka upp cider, äppelpuré och en skvätt av tungspadet. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.
 - Koka resten av grönsakerna al-dente i tungspadet och blanda dessa varma med äpplen, smör och pepparrot.