Glens Danska Flæskesteg
Glen är vår styckmästare på Gröna gårdar och även om han bott större delen av sitt liv i Uddevallatrakten så klappar i honom alltjämt ett hjärta med en dansk ton.
Gör så här
- Skåra svålen om du vill att den ska ha ett mönster när steken är klar.
- Salta runt om, låt vila ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 180 grader.
- I en ugnsfast form eller gryta utan lock slå i vatten så det täcker botten med ca ½ cm djup. Lägg i fläskköttet med svålen nedåt.
- Sätt in i ugnen på 180° i ca 30 minuter.
- Vänd svålen uppåt.
- Låt gå helt klart, ca 1 timme, känn efter med en gaffel att köttet är mört.
- Om svålen inte har puffat upp sig och blivit krispig – höj värmen till ca 225-250°. Håll nu köttet under uppsikt hela tiden för det kan gå fort och svålen får inte bli bränd.
- Skiva upp och servera genast med kokt potatis och skysås eller senap.
- Tips: Kall flæskesteg är utmärkt som pålägg på ett danskt smørrebrød.