Ångkokta fläskdumplings
Har du ännu inte testat att göra egna dumplings är det definitivt dags att göra det! Ångkokta och med saftig fläskfärs smakar de himmelskt!
Du behöver
- 500 g
fläskfärs
- 100 g
färsk ingefära
- 1 tsk
torkad mald ingefära
- 1 st
röd chili
- 3 st
vitlöksklyftor
- 2 tsk
sesamolja
- 1 msk
tamarisoja (om man vill)
- 4 st
vårlökar/salladslökar
Salt
- 1 st
paket wonton-wrappers (=degplattor, finns i butiker som säljer asiatisk mat.)
Dipsås- 2 dl
ljus kinesisk eller japansk soja
- 2 tsk
socker
- 1 tsk
riven färsk ingefära
- 2 msk
chilibönpasta
- 2 msk
hoisinsås
- 1 st
vitlöksklyfta
Gör så här
- Om wonton-degplattorna är frysta, tina dem i god tid – gärna i kylskåp.
- Skala och fin hacka eller riv vitlök och ingefära och blanda med fläskfärsen i en bunke. Skär vårlöken och chilin fint och tillsätt dessa samt salt, kryddor, soja och sesamolja till färsen. Rör om ordentligt.
- Lägg en rågad tesked fyllning i mitten på varje wonton. Fukta två fingrar i en kopp med vatten och fukta degen längs kanten.
- Vik över degen till en halvmåne och tryck till noga längs kanten så att degen sitter ihop ordentligt. Försök se till att det inte bildas stora luftbubblor under degen.
- Lägg över på ett fat och förvara i kylskåp. Se till att de inte ligger för tätt då de lätt klibbar ihop och fastnar i varandra. Överbliven fyllning kan stekas och t.ex. användas som topping på en poké bowl.
- Blanda samman dipsåsen och koka eventuellt ris.
- När det är matdags: Koka upp vatten i en kastrull och sätt på en ångtillsats i bambu eller metall. Det finns ångtillsatspapper som är praktiska att ha i så att degen inte fastnar. Bakplåtspapper med många skurna hål i fungerar hjälpligt.
- Ånga i ca 4 minuter och servera genast. De blir snabbt sega om de inte äts upp direkt!