Fläskpannkaka

En favorit bland husmanskost för många och inte utan anledning! Len och smakrik pannkaka, lite krispig i kanterna och med små härliga salta bitar av fläsk som bryter av mot rårörda lingon och svalkande grädde – oslagbart gott! Med riven vitkål till är detta en fulländad smaksensation. I den del av Sverige som vår medarbetare Daniel kommer ifrån görs fläskpannkakan oftast på rökt sidfläsk och alltid med rårörda lingon och ovispad vispgrädde – ve den som får för sig att vispa grädden!

25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g

    vetemjöl

  • 7 dl

    mjölk

  • 3 dl

    filmjölk

  • 4 st

    ägg

  • 0,5 tsk

    salt

  • 300 g

    varmrökt grissida / sidfläsk

  • 50 g

    smör

  • vitkål och vispgrädde (till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda salt och vetemjöl i en bunke.
  3. Vispa i ca en tredjedel av mjölken, se till så att det inte blir några klumpar.
  4. Tillsätt resten av mjölken samt filmjölken och äggen.
  5. Skär det rökta sidfläsket i ca 0,5-1 cm tärningar, placera i en djup ugnsplåt tillsammans med smöret i klickar.
  6. Sätt in plåten i den varma ugnen och låt fläsket bli brynt. Håll ögonen på det för det kan gå fort!
  7. Tag ut plåten och häll i smeten. Fördela fläskbitarna jämt i formen (de hamnar lätt till ena sidan när man slår i smeten).
  8. Ställ in i ugnen i ca 25-35 minuter. Om det börjar bli bränt så sänk temperaturen till ca 175.
  9. Tag ut plåten och låt pannkakan stå några minuter, så blir det lättare att få loss den ur formen.
  10. Servera med rårörda lingon, ovispad vispgrädde och riven vitkål.