Fläskpannkaka
En favorit bland husmanskost för många och inte utan anledning! Len och smakrik pannkaka, lite krispig i kanterna och med små härliga salta bitar av fläsk som bryter av mot rårörda lingon och svalkande grädde – oslagbart gott! Med riven vitkål till är detta en fulländad smaksensation. I den del av Sverige som vår medarbetare Daniel kommer ifrån görs fläskpannkakan oftast på rökt sidfläsk och alltid med rårörda lingon och ovispad vispgrädde – ve den som får för sig att vispa grädden!
Du behöver
- 250 g
vetemjöl
- 7 dl
mjölk
- 3 dl
filmjölk
- 4 st
ägg
- 0,5 tsk
salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda salt och vetemjöl i en bunke.
- Vispa i ca en tredjedel av mjölken, se till så att det inte blir några klumpar.
- Tillsätt resten av mjölken samt filmjölken och äggen.
- Skär det rökta sidfläsket i ca 0,5-1 cm tärningar, placera i en djup ugnsplåt tillsammans med smöret i klickar.
- Sätt in plåten i den varma ugnen och låt fläsket bli brynt. Håll ögonen på det för det kan gå fort!
- Tag ut plåten och häll i smeten. Fördela fläskbitarna jämt i formen (de hamnar lätt till ena sidan när man slår i smeten).
- Ställ in i ugnen i ca 25-35 minuter. Om det börjar bli bränt så sänk temperaturen till ca 175.
- Tag ut plåten och låt pannkakan stå några minuter, så blir det lättare att få loss den ur formen.
- Servera med rårörda lingon, ovispad vispgrädde och riven vitkål.