Lyxig kvällsmacka med entrecôte

En rejäl kvällsmacka som passar utmärkt när man vill unna sig något gott efter att barnen gått och lagt sig eller dela med sin partner på fredagen när jobbveckan är till ända. Chilimajonnäsen går utmärkt att göra dubbel sats av och ha ståendes i kylskåpet. Passar lika bra till hamburgare som till grönsaksdipp.
20 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 300 g

    entrecôte

  • smör att steka i

  • salt och svartpeppar

  • 1 st

    ägg

  • 1 tsk

    rödvinsvinäger

  • 2 dl

    olja med mild smak

  • 1 st

    torkad chipotlechili

  • 1 st

    vitlöksklyfta

  • ruccolasallad

  • 1 st

    skivad tomat

  • 1 st

    skivad rödlök

  • 4 st

    skivor bacon

  • 2 st

    skivor surdegsbröd

Gör så här

  1. Tag fram entrecoten i god tid innan den ska tillagas, på så sätt så kyls pannan inte ner när du ska steka köttet och det släpper heller inte ifrån sig lika mycket vätska.
  2. Tag ur kärnorna ur chipotlechilin och mortla lätt i en mortel. Mät upp alla ingredienser till chilimajonnäsen i en hög skål, gärna den som hör till mixerstaven. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5 sekunder. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  3. Stek entrecoten i lite smör i en panna. När de första blodsdropparna visar sig på ovansidan av köttet så är det dags att vända det. När de första blodsdropparna visar sig på ovansidan igen så tag av entrecoten från pannan och låt vila några minuter på en tallrik eller på skärbrädan. Salta och peppra efteråt så fastnar inte pepparn i stekpannan.
  4. Stek baconet krispigt under tiden köttet vilar.
  5. Rosta surdegsbrödet i en torr panna tills det får fin färg. Lägg brödet på en tallrik och toppa med en klick chilimajonnäs och en hög med ruccola.
  6. Lägg på två skivor tomat på ruccolan och sedan entrecote, skivad rödlök och avsluta med två skivor bacon.
  7. Klart att avnjutas!
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV