Rimmad skinkstek utan nitrit

Så här rimmar du din skinkstek till din helt egna julskinka utan nitrit. När skinksteken är färdigrimmad kan du fortsätta till vårt recept Vår rimmade julskinka.

10080 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 800 g

    skinkstek

  • 1,5 msk

    havssalt

  • 0,5 msk

    socker


  • Saltlake
  • 2 l

    vatten

  • 300 g

    grovt havssalt (ca 3 dl) till saltlaken

  • 0,5 msk

    socker

Gör så här

  1. Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.
  2. Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.
  4. Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma i ca 5 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.
  5. Skär av en bit av skinkan och tillaga den - smaka av, om det smakar väldigt salt - låt skinkan ligga i kallt vatten i 2-4 timmar innan du kokar den.
  6. När skinksteken är färdigrimmad och eventuellt urvattnad till rätt saltsmak kan du fortsätta till vårt recept "Vår rimmade julskinka" nedan.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV