Vietnamesisk biffsallad med glasnudlar och mango
I de södra delarna av Vietnam använder man mycket exotisk frukt och även chili. Denna rätt är inspirerad av dessa områden och passar utmärkt både på en buffé och på middagsbordet en vardagskväll. Om du använder dig av rostbiff eller ett mörare kött så kan marineringstiden kortas ner så att köttet inte blir mosigt.
Du behöver
- 1 st
mogen mango
- 65 g
machésallad (1 påse)
- 2 st
huvuden pak choikål
- 4 st
salladslökar
- 1 st
kruka färsk koriander
Dressing- 4 msk
soya
- 3 tsk
riven ingefära
- 2 st
lime (saft och skal)
- 2 tsk
fish sauce
- 1,5 msk
sesamolja
Gör så här
- Strimla ner köttet och lägg i en påse tillsammans med alla ingredienser. Knyt en knut på påsen och massera in marinaden så att allt kött täcks.
- Låt köttet marineras i några timmar. Detta kan med fördel göras i kylskåpet över natten, särskilt om man tillagar fransyska eller ytterlår.
- Blanda ihop dressingen och ställ åt sidan.
- Koka upp vatten med lite salt och lägg i nudlarna. Ställ åt sidan och låt stå i ca 3 minuter innan du sköljer dem i kallt vatten och låter dem rinna av ordentligt.
- Stek köttet så att det får fin yta.
- Strimla ner pak choi och fräs i lite olja tills den mjuknar något. Lägg ner pak choin i en bunke och strimla salladslökarna innan du tillsätter dem.
- Skala mangon och skär bort kärnan. Tärna ner mangon i önskad storlek och lägg ner också den i bunken. Tillsätt nudlarna som nu har runnit av ordentligt.
- Häll dressingen över mangosalladen och blanda väl.
- Lägg upp machésallad på ett stort fat och lägg sedan nudelsalladen ovanpå.
- Toppa med köttet och dekorera med korianderblad.
- Servera med en mangosallad och svart ris.