˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Kryddig lammgryta med saffran

En gryta som får god smak av aprikoser, saffran och kanel.
90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    lammbog eller fårgrytbitar/fårbog

  • 1 st

    gullök

  • 3 st

    vilöksklyftor

  • 2 st

    stjälkar selleri

  • 1,5 tsk

    mald spiskummin

  • 0,5 tsk

    stötta korianderfrön

  • 0,5 g

    saffran

  • 2 tsk

    paprikapulver

  • 1 st

    kanelstång

  • 5 dl

    vatten

  • 1 dl

    skållad mandel

  • 150 g

    torkade aprikoser

  • 1 msk

    saft från en citron

  • 1 tsk

    harissa (kan bytas ut mot tomatpuré, vitlök och chili)

  • 4 msk

    färsk hackad koriander

  • Olivolja till stekning

  • Salt och svartpeppar

  • Eventuellt en lite grädde för att runda av med.

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ köttet åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla
  3. sellerin.
  4. Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten stund.
  5. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten. Koka grytan på svag värme under lock ca 1 timme. Rör någon gång under tiden.
  6. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
  7. Blanda ner aprikoserna i grytan och fortsätt koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, ca 20 minuter.
  8. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Runda av med en skvätt grädde, om du vill. Vänd ner koriandern och strö över mandeln.
  9. Servera grytan med ris eller couscous.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV