Midsommardagspizza
"Dagen-efter-mat" har i Sverige nästan blivit en institution oavsett om det har föranleds av alkoholhaltiga drycker eller ej. Men här kommer ett alternativ till den lokala pizza- eller hamburgerhakets utbud, nämligen vår Midsommardagspizza – lycka till! Den går dessutom utmärkt att förbereda bolognese en eller några dagar innan.
Du behöver
- 250 g
riven ost
- 150 g
mozzarella
- 2 st
färsk röd och grön chili
Pizzadeg- 0,5 pkt
färsk jäst
- 2,5 dl
ljummet vatten
- 6 dl
vetemjöl
- 2 msk
olivolja
- 0,5 tsk
salt
Bolognese- 2 st
gula lökar
- 2 st
vitlöksklyftor
- 2 st
selleristjälkar
Gör så här
- Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
- Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
- Knåda degen 10 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
- Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i 50 minuter under kökshandduk.
- Forma degen till ett par bollar och låt dem vila i ca 20 min under en fuktig handduk innan de kavlas ut till tunna pizzabottnar.
- BOLOGNESE (hoppa över steg 6–8 om du har rester hemma): Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och hacka sellerin. Fräs lök, vitlök och selleri i olja ca 3 minuter. Lägg i nötfärsen och stek.
- Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning ca 1 minut. Blanda i krossade tomater, vin eller vatten, lagerblad och timjan.
- Koka upp under omrörning. Sjud såsen under lock ca 30 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
- Om du inte har en vedeldad bakugn (som på bilden) kan du grädda pizzan på en plåt istället. Smörj ugnsplåten och kavla ut pizza-degen direkt på plåten. Vik upp kanterna.
- Börja med att hälla på bolognese-såsen och fördela denna över degen. Lägg sedan på den rivna osten och där efter mozzarella ost och hackad färsk chili. Ställ in i ugnen och grädda i ca 15–20 min (ca 5 min i vedeldad ugn).
- Servera gärna med säsongens sallad eller varför inte en klassisk vitkålssallad?