˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Kryddig fårgryta med saffran

En saffransdoftande fårgryta med smak av aprikos, mandel och koriander. En utmärkt rätt att servera till vinterns alla middagsbjudningar.

I samarbete med: Cecilia Folkesson

150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    fårgrytbitar (alt. fårbog eller lammbog)

  • Olivolja till stekning

  • 1 st

    gullök

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 3 st

    selleristjälkar

  • 1,5 tsk

    mald spiskummin

  • 0,5 tsk

    stötta korianderfrön

  • 0,5 g

    saffran

  • 2 tsk

    paprikapulver

  • 1 st

    kanelstång

  • 2 msk

    fond

  • 5 dl

    vatten

  • 1 dl

    skållad mandel

  • 150 g

    torkade aprikoser

  • 1 msk

    citronsaft

  • 1 tsk

    harissa

  • 4 msk

    färsk koriander

  • salt och peppar

  • eventuellt lite grädde att runda av med


  • Servera med
  • Ris eller couscous

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ
  2. köttet åt sidan.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla sellerin.
  4. Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över spiskummin, korianderfrön, saffran
  5. och paprikapulver. Låt kryddorna fräsa med en liten stund. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond, vatten och kanelstång. Koka grytan på svag värme under lock ca 1,5 timme.
  6. Rör någon gång under tiden.
  7. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
  8. Blanda ner aprikoserna i grytan och fortsätt koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, ca 20 minuter.
  9. Smaka av grytan med citronsaft, harissa, salt och svartpeppar. Runda av med en skvätt grädde, om du vill. Vänd
  10. ner koriandern och strö över mandeln.
  11. Servera grytan med ris eller couscous.