˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Porterstek

Varför inte samla hela familj vid ett runt ett härligt långkok? Fransyskan får en mustig och söt smak av porteröl och svartvinbärssaft. Servera servera gärna rostade brysselkål, kokta brytbönor, gelé och grönkål.

120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    fransyska (alt innanlår)

  • 50 cl

    Porteröl

  • 1 dl

    svartvinbärssaft

  • 1 dl

    rödvin (alt rött matlagningsvin)

  • 1 dl

    soya

  • 6 st

    hela svartpepparkorn

  • 2 tsk

    torkad oregano

  • 1 st

    kruka färsk timjan

  • 2 st

    gula lökar

  • 3 st

    morötter

  • 2 st

    palsternackor

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 3 dl

    hemmagjord oxfond (alt. vatten istället, men tänk dock på att öka mängden salt i så fall.)


  • Sås
  • Silat kokspad

  • 2,5 dl

    grädde

  • Salt och svartpeppar

  • Eventuellt Maizena

Gör så här

  1. Skala och skiva löken, palsternackorna och morötterna.
  2. Lägg alla ingredienser till spadet i en gryta där allt får plats och köttet täcks ordentligt.
  3. Koka upp spadet och lägg i fransyskan. Låt sjuda under lock i cirka 1,5 timme och vänd köttet några gånger under tiden så den kokas jämnt.
  4. Känn efter med en sticka mot slutet och ta av när köttet känns mört, låt det dock ligga kvar i spadet och svalna i cirka 20 minuter. Tag upp köttet och skiva det tunt.
  5. Vänta med att skära upp köttet om det ska ätas senare eller nästa dag. Lägg det då i folie och låt vila.
  6. Sila kokspadet och häll upp i en kastrull. Spara morötterna och palsternackorna.
  7. Vispa eventuellt ut maizenan med grädden och blanda ut det i kokspadet. Koka upp under omrörning och smaka eventuellt av med salt och peppar.
  8. Servera portersteken med såsen, morots- och palsternacksbitarna och kanske lite svartvinbärsgelé. Rostad brysselkål, kokta brytbönor eller grönkål passar även bra till denna rätt.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV