Enkel buljong eller fond

Att koka sin egen fond är inte svårt men allt det kräver är lite tid. Sedan har du din alldeles egna smakförstärkare till din soppa eller gryta i frysen eller kylskåpet.
300 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 1,5 kg

    märgben, buljongben eller skrov

  • Vatten

  • 2 st

    morötter

  • 1 st

    gul lök

  • 0,5 st

    purjolök

  • 1 st

    lagerblad

  • 10 st

    vitpepparkorn

  • Havssalt

  • Eventuellt en hel bit kött som tillexempel oxkind, oxsvans eller annat kokkött då detta ger ännu mer smak.

Gör så här

  1. Skölj benen i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten i en 3-5 L kastrull, lägg i benen och koka upp. Häll av vattnet och skölj benen. Detta första steg hjälper dig att få en buljong med friskare och klarare smak.
  3. Koka upp nytt vatten, salta försiktigt. Lägg i benen, lagerblad, vitpepparkorn och eventuellt helt kött.
  4. Skumma buljongen vid behov allt efter som. Lyft även bort ev. fett med en sked eller slev. Fettet går utmärkt att spara i kylen och använda i matlagningen.
  5. Låt det hela koka i 3-5 timmar, tills det är mört och senor, brosk och kött enkelt lossar från benen.
  6. Lägg därefter i de grovt hackade grönsakerna och låt koka i ytterligare 1 timma. Att bryna grönsakerna hastigt i smör eller fettet från buljongen innan de läggs i förhöjer smaken. Skall du inte reducera buljongen till fond smakar du här av med salt.
  7. Efter buljongen kokt klart silar du bort ben och grönsaker så en klar vätska kvarstår. Låt svalna och fördela i plastpåsar / burkar. Spar du en del fett i buljongen lägger sig det som ett skyddande lock i burken.
  8. För för fond: Reducera den silade buljongen till önskad koncentration.
  9. Nykokad fond eller buljongen håller sig cirka 1 vecka i kylskåp och minst ett halvår i frysen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV