Enkel buljong eller fond

Att koka sin egen fond är inte svårt men allt det kräver är lite tid. Sedan har du din alldeles egna smakförstärkare till din soppa eller gryta i frysen eller kylskåpet.
240 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 4 st

    märgben

  • Vatten

  • 2 st

    morötter

  • 1 st

    gul lök

  • 0,5 st

    purjolök

  • 1 st

    lagerblad

  • 10 st

    vitpepparkorn

  • Havssalt

  • Eventuellt en hel bit kött som tillexempel oxkind, oxsvans eller annat kokkött då detta ger ännu mer smak.

Gör så här

  1. Skölj märgbenen i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten i kastrullen, lägg i märgbenen och ev. köttet och salta, ca 1–3 msk salt beroende av vattenmängd. Om du tänker reducera buljongen till en fond, var då försiktigare med saltet. Lägg i lagerblad och vitpepparkorn. Skumma buljongen vid behov allt efter som.
  3. Låt märgbenen (och ev. kött) koka i cirka 3 timmar. Lägg därefter i de grovt hackade grönsakerna och låt koka i ytterligare 1 timma.
  4. Därefter har du två alternativ.
  5. För buljong, silar du buljongen och reducerar den något. Sedan låter du den svalna helt och häller den i istärningspåsar eller mindre plastpåsar / burkar. Då lämpar den sig utmärkt att snabbt göra en soppa av eller använda som smaksättare i grytor. Tänk på att inte skumma bort fettet som flutit upp till utan fördela detta över buljongen som du fryser in.
  6. Vill du istället koka en fond, så pillar du loss märg, senor etc från märgbenen. Lyfter ur benen och mixar allt (kött, grönsaker, senor osv) till en fond. Önskar du en mer krämig fond kan du fortsätta reduceringen.
  7. Nykokad fond eller buljongen håller sig cirka 1 vecka i kylskåp och minst ett halvår i frysen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV