˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Biff Wellington

En klassisk och mycket festlig rätt på oxfilé som är lite pillig att få till men som smakar fantastiskt! Antingen uppkallad efter hjälten från Waterloo Arthur Wellesley, den förste Hertigen av Wellington, eller för staden Wellington i Nya Zeeland där den eventuellt först serverades. Oavsett hur rätten fick sitt namn så är den väl värd att provas och man kan gärna experimentera med kryddning och fyllning.

90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 800 g

    oxfilé i bit (eller två mindre bitar)

  • 250 g

    smördeg

  • 250 g

    kastanjechampinjoner

  • 1 dl

    vitt vin

  • 0,5 tsk

    timjan, torkad

  • 150 g

    parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka)

  • 2 st

    äggula

  • 2 msk

    senap, grov

  • 1 msk

    vetemjöl

  • 3 msk

    smör

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

  1. Salta och peppra oxfilén, låt vila minst 30 minuter i rumstemperatur.
  2. Bryn oxfilén runt om i en het panna i lite smör. Den skall ej bli färdigstekt, bara få färg. Tag från värmen och låt vila i kylskåp.
  3. Finhacka svampen och stek i smör på medelhög värme tills vätskan är bortkokt.
  4. Tillsätt vinet och reducera ner till en krämig, konsistens. Det får inte vara för blött. Smaka med svartpeppar, salt och timjan.
  5. Lägg ut plastfilm på en skärbräda eller på köksbänken. Lägg ut skivor av parmaskinka omlott i samma bredd som oxfilébiten är lång.
  6. Lägg en sträng av svamphack längs med mitten. Pensla oxfilén runt om med senap och lägg den på svamphacket. Bred ut resten av svamphacket runt om oxfilén.
  7. Med hjälp av plastfilmen, svep in oxfilén i parmaskinkan och rullan in den noga i plasten. Låt vila i kylskåp i minst 20 minuter för att formen skall sätta sig.
  8. Kavla ut smördegen på en mjölad köksbänk. Försök hålla degen sval annars blir den kladdig och svår att arbeta med.
  9. Tag bort plastfilmen runt oxfilén och placera i mitten av degen.
  10. Vik in oxfilén på alla sidor och skär av överbliven deg, pensla sömmarna på insidan med äggula.
  11. Placera med den långa sömmen nedåt i en smord ugnsfast form och låt vila i kylskåp i ca 20 minuter.
  12. Värm ugnen till 200 C.
  13. Gör eventuellt ett mönster med en bordskniv eller liknande (skär inte igenom hela degen). Pensla degen med äggula.
  14. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av filén och baka i ugnen tills innertemperaturen är 53 C. Det tar ca 25-40 minuter beroende på hur stor filén är. Sänk värmen om degtäcket börjar bli bränt.
  15. Låt vila ca 10 minuter innan köttet skärs upp.
  16. Servera med klyftpotatis, gratäng eller något annat gott samt gärna en rödvinssås.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV