Grillad flankstek
Flanksteken är en detalj som allt fler fått upp ögonen för. Den är lätt att lyckas med och har mycket god och tydlig köttsmak samt kan kryddas på många olika sätt.
Du behöver
- 1 st
flankstek
Marinad- 1 dl
kallpressad rapsolja
- 1 st
citron, saften
- 1 msk
sambal oelek
- 1 tsk
timjan, torkad
- 1 tsk
worchestersås
- 1 st
vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
Gör så här
- Skala vitlöken och krossa lätt med sidan av en kniv. Blanda samman med resten av marinaden.
- Slå över flanksteken och låt marinera i en bunke eller ännu hellre i en påse.
- Låt marinera i kylskåp i minst en timme, gärna över natten. Vänd eller rör om då och då.
- Tag fram köttet i god tid, så att det inte är för kallt när du ska grilla.
- Låt marinaden rinna av i ett durkslag, torka eventuellt av med hushållspapper.
- Grilla först på hög, direkt värme för att få färg på båda sidorna av flanksteken.
- Flytta till indirekt värme (alltså inte direkt över värmekällan utan lite vid sidan av) och låt gå till medium-rare eller medium. Använd gärna en stektermometer för att lättare veta när önskad stekgrad är uppnådd.
- Låt köttet vila några minuter och skär sedan i tunna skivor tvärs över fibrerna.