˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lättlagad rostbiff med jordärtskocksgratäng

En god rätt som passar utmärkt att förbereda och sedan bara värma på. Rostbiffen går bra att äta kall eller värma på lite. Servera med en god grönsallad så är rätten komplett.

90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 700 g

    rostbiff

  • Salt och svartpeppar

  • smör (att steka i)


  • Gratäng
  • 700 g

    jordärtskockor (frysta, skivade)

  • lite citronsaft

  • 1 st

    gul lök

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • Salt och peppar

  • 2 dl

    mjölk

  • 3 dl

    vispgrädde

  • Vällagrad ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Stek köttet i lite smör i en stekpanna tills det får en fin färg.
  3. Gnid in köttet med salt och peppar.
  4. Lägg rostbifen i en ugnssäker form.
  5. Ugnsstek i ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 60° om köttet ska vara svagt rosa inuti. 58° om du vill ha den lite mer röd. Ställ in i kylen när steken är någorlunda sval om den inte ska ätas direkt.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olivolja.
  8. Lägg de frysta jordärtskockorna i ugnsformen och blanda dem med lite citronsaft så att de inte mörknar.
  9. Skala och hacka löken och samt pressa vitlöken.
  10. Lägg i en kastrull.
  11. Tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar till kastrullen och koka upp.
  12. Häll den varma gräddblandningen över jordärtskockorna och ställ in formen i ugnen.
  13. Grädda gratängen i ca 20 minuter.
  14. Ta ut gratängen och strö över riven ost.
  15. Grädda ytterligare 10 minuter i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg.
  16. Servera eller låt gratängen svalna innan du antingen fryser in den eller ställer den i kylskåpet.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV