Smakrik köttfärssås

Köttfärssås är en rätt som går att använda till många olika saker. Med spagetti en dag, i en lasagne en annan dag, eller till en moussaka en tredje. Laga köttfärssåsen innan färden upp till fjällen så går det snabbt att svänga ihop middagen när man kommer hem från en lång dag i backen.
40 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    (2 paket) nötfärs

  • 1 msk

    smör till stekning

  • 4 st

    burkar krossade tomater

  • 2 st

    gula lökar

  • 4 st

    vitlöksklyftor

  • 1 dl

    tomatpuré

  • 2 dl

    rött vin (alt. vatten, men tänk då på att tillsätta ev. lite balsamvinäger för att få till rätt syra i rätten)

  • 2 dl

    hemmagjord nötbuljong, alt. 1 msk köpt oxfond och vatten.

  • 2 msk

    soya

  • 1 dl

    hackade soltorkade tomater

  • 2 tsk

    torkad rosmarin

  • 2 tsk

    torkad timjan

  • salt och svartpeppar

  • ev. en skvätt grädde

Gör så här

  1. Smält smöret i en stekpanna och bryn färsen.
  2. Hacka löken och vitlöken fint.
  3. Lägg färsen i en kastrull eller gryta och fräs med lökblandningen.
  4. Lägg i tomatpurén och fräs någon minut till innan du häller på vin, buljong, soya, och de krossade tomaterna.
  5. Tillsätt de soltorkade tomaterna, örterna och låt koka på medelvärme ca 40 min tills köttfärssåsen kokat ner ordentligt och inte är så rinnig. Tillsätt ev grädde och smaka av med salt och peppar. Servera köttfärssåsen med nykokt pasta och riven parmesan.
  6. Klart att servera!
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV