Ägg i skärselden (Uova in purgatorio)

Ägg i skärselden eller "Uova in purgatorio" är en enkel och god italiensk rätt som passar lika bra att äta som den är (LCHF) eller med pasta om man så önskar.

25 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 500 g

    nötfärs eller lammfärs

  • 2 st

    gula lökar

  • 1 st

    röd lök

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • 400 g

    krossade tomater

  • 2 tsk

    oregano

  • 1 tsk

    cayenepeppar

  • 1 tsk

    spiskummin

  • 1 msk

    finhackad färsk / frusen persilja

  • Smör (att steka i)

  • Salt och svartpeppar

  • 2 dl

    riven smakrik ost


  • Servera med
  •  Rucolasallat

  • Oliver

  • Parmesanost

  • Ev. pasta

Gör så här

  1. Finhacka all lök och fräs i en stor stekpanna i smör tillsammans med kryddorna till det har fått en fin gyllenbrun färg.
  2. Lägg i köttfärsen och stek den tills den är klar. Tillsätt krossade tomater och osten. Rör om och låt puttra i cirka 10 min. Rör om då och då.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Gör sex gropar i köttfärssåsen med en sked och knäck försiktigt
  5. ett ägg i varje grop. Sänk värmen och sätt på ett lock och låt allt
  6. puttra ytterligare cirka 10 min.
  7. När äggen är färdiga strö finhackad persilja.
  8. Servera med oliver, rocculasallad, parmesanost och eventuellt pasta.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV