˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Nötlever anglais

Nötlever Anglais med krämigt potatismos som toppas med bacon, smålök och kapris. Nötlevern har en fyllig smak som med fördel steks under kort tid för att förhindra en grynig textur. Salt bacon och syrlig kapris kompletterar denna rätt på ett underbart sätt!

I samarbete med: Cecilia Folkesson

160 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g

    nötlever

  • 3 dl

    mjölk

  • 1,5 msk

    smör

  • salt

  • peppar


  • Garnityr:
  • 250 g

    pärllök

  • 140 g

    bacon

  • 3 msk

    kapris

  • bladpersilja


  • Krämigt potatismos:
  • 1 kg

    mjölig potatis

  • 2 dl

    mjölk

  • 100 g

    smör

  • 1 krm

    salt

  • 2 krm

    vitpeppar

  • muskot


  • Persiljesmör
  • 200 g

    smör

  • 1 msk

    kruspersilja

  • 1 st

    pressad vitlöksklyfta

Gör så här

  1. Blötlägg leverskivorna i mjölken i 1 – 2 timmar för att mildra den karaktäristiska leversmaken något.
  2. Gör under tiden persiljesmöret genom att blanda smöret med finhackad persilja och en pressad vitlöksklyfta.
  3. Lägg smöret på ett smörpapper och forma till en rulle. Låt stelna i frysen i minst 15 miunter.
  4. Potatismoset: Skala och skär potatisen i mindre bitar.
  5. Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10–15 min. Var noga med att inte överkoka potatisen! Häll av vattnet.
  6. Värm mjölken och smöret och häll det över potatisen.
  7. Vispa luftigt och smaksätt med salt, peppar och muskotnöt. Späd ev. med lite mer mjölk för ett lösare mos.
  8. Tärna baconet. Lägg det i en kall panna och stek i sitt eget fett.
  9. Låt det knaperstekta baconet rinna av på hushållspapper.
  10. Skala smålöken och halvera om de är lite större. Stek i baconfettet som är kvar i pannan. När löken börjar bli karamelliserad låter du kaprisen steka med någon minut.
  11. Ta upp levern ur mjölken och klappa ytan torr.
  12. Blanda mjölet med salt och peppar och pudra lätt över leverskivorna.
  13. Addera smöret till baconfettet i pannan och stek leverskivorna gyllenbruna på hög värme. Var noga med att inte steka
  14. för länge då levern kan få en grynig textur!
  15. Lägg upp det krämiga potatismoset i djupa tallrikar, hyvla över örtsmöret tunt så det smälter och servera till nötlevern.
  16. Toppa med bacon, smålök, kapris och grovhackad persilja.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV