Sommargryta med gröna ärtor
Sommargryta med gröna ärtor gjord på högrev – perfekt till en god pasta eller bara ett surdegsbröd.
Du behöver
- 1 kg
högrev (alt grytbitkött, grillbitar, nötbog eller ytterlår)
- 1 msk
olivolja
- 1 msk
smör
- 1 st
stor gul lök (hackad)
- 2 st
vitlöksklyftor (krossade)
- 3 st
morrötter (hackade)
- 1 msk
vetemjöl
- 1 msk
tomatpuré
- 400 g
skalade hela tomater (1 burk)
Gör så här
- Låt köttet rumstempereras innan tillagning. Skär sedan köttet i 2 x 2 cm stora tärningar. Bryn snabbt i smör och olja på hög temperatur i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg över köttet i en skål.
- Bryn lök och vitlök i lite smör och olja tills de mjuknat. Lägg i de hackade morötterna, fortsätt bryna tills morötterna fått färg.
- Lägg sedan tillbaka köttet och köttsaften. Lägg i mjöl och tomatpurén. Rör om.
- Lägg i tomaterna och köttbuljong. Rör om och koka upp. Sänk låg värme på spisen.
- Rör ner den hackade paprikan. Låt sjuda i cirka
- 1–1 ½ timme eller tills köttet är mört.
- Lägg i ärtor, spenat och basilika. Krydda med salt och peppar. Koka i 2–3 min till ärtorna är varma.
- Servera med pasta eller ett gott bröd.