Draget chilikött på bogstek
Draget chilikött på bogstek – ett ljuvligt långkok i lergryta. Servera med majonäs med ett gott surdegsbröd och en somrig sallad.
Du behöver
- 1 kg
bogstek (alt. fransyska, ytterlår eller rumpstek)
- 1 st
gul lök
- 3 st
vitlöksklyftor
- 1 st
morot
- 2 dl
rödvin (alt rött matlagningsvin)
- 1 st
chili (styrka efter smak)
Salt och svartpeppar
Majonäs- 1 st
ägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°. Ta fram en lergryta och lägg den helt täckt av vatten cirka 15 minuter före användning.
- Skala löken och morötterna och dela i stora bitar. Skala och dela vitlökarna i fyra delar. Lägg löken, morötterna och vitlöken i botten av lergrytan.
- Salta och peppra köttet och lägg ner i grytan. Häll på rödvinet. Hacka chilin grovt och strössla över köttet.
- Sätt in lergrytan i ugnen i cirka 10 tim (köttet är klart då du kan dra sönder det med en gaffel).
- Sila bort grönsakerna, spara vätskan. Dra sönder allt kött med en gaffel och lägg i grytan. Häll tillbaka en lagom mängd vätska i lergrytan.
- Nu är det dags för att tillaga majonäsen. Tänk på att alla ingredienser måste ha samma temperatur, annars skär den sig.
- Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5 sekunder.
- Majonnäsen är klar!
- Servera köttet och majonäsen med ett gott surdegsbröd och en somrig sallad.