˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Draget chilikött på bogstek

Draget chilikött på bogstek – ett ljuvligt långkok i lergryta. Servera med majonäs med ett gott surdegsbröd och en somrig sallad.

600 minuter
5 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    bogstek (alt. fransyska, ytterlår eller rumpstek)

  • 1 st

    gul lök

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 1 st

    morot

  • 2 dl

    rödvin (alt rött matlagningsvin)

  • 1 st

    chili (styrka efter smak)

  • Salt och svartpeppar


  • Majonäs
  • 1 st

    ägg

  • 1 tsk

    vitvinsvinäger

  • 3 krm

    salt

  • 1 krm

    vitpeppar (mald)

  • 2 dl

    matolja, ca 170 g (eller annan olja med neutral smak t.ex. rapsolja)


  • Utrustning
  • Lergryta

  • Stavmixer med hög skål

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Ta fram en lergryta och lägg den helt täckt av vatten cirka 15 minuter före användning.
  2. Skala löken och morötterna och dela i stora bitar. Skala och dela vitlökarna i fyra delar. Lägg löken, morötterna och vitlöken i botten av lergrytan.
  3. Salta och peppra köttet och lägg ner i grytan. Häll på rödvinet. Hacka chilin grovt och strössla över köttet.
  4. Sätt in lergrytan i ugnen i cirka 10 tim (köttet är klart då du kan dra sönder det med en gaffel).
  5. Sila bort grönsakerna, spara vätskan. Dra sönder allt kött med en gaffel och lägg i grytan. Häll tillbaka en lagom mängd vätska i lergrytan.
  6. Nu är det dags för att tillaga majonäsen. Tänk på att alla ingredienser måste ha samma temperatur, annars skär den sig.
  7. Mät upp alla ingredienser i den höga skålen som hör till mixerstaven. Stoppa ner stavmixern längst ner i botten och kör på högsta effekt, höj sakta stavmixern upp mot ytan under ca 5 sekunder.
  8. Majonnäsen är klar!
  9. Servera köttet och majonäsen med ett gott surdegsbröd och en somrig sallad.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV