Ajvarbogie!

Kryddstark gryta gjord på nötbog med Ajvar relish som smakgrund.
90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g

    nötbog

  • 1 msk

    smör (att steka i)

  • 1 st

    stor gul lök

  • 2 st

    morötter (skalade och delade i små stavar)

  • 2 st

    vitlöksklyftor (hackade)

  • 3 msk

    stark Ajvar relish

  • 1 msk

    kinesisk soya

  • 1 dl

    passerade tomater

  • 1 msk

    worchestershiresås

  • 0,5 dl

    röd balsamvinäger 

  • 5 st

    rosépepparkorn (krossade)

  • 1 tsk

    chilipulver

  • 1 st

    paprika (delad i små stavar)

  • Vatten

  • Salt och svartpeppar

  • 1 dl

    grädde (eventuellt)

Gör så här

  1. Ta ut köttet och låt det rumstempereras innan tillagning. Tärna ner i kuber 2 x 2 cm.
  2. Bryn köttet, löken, vitlöken och en av morötterna i smöret eller oljan tillsammans med kryddorna en järngryta. När köttet fått fin färg tillsätt ajvar relish. Ju mer desto starkare.
  3. Tillsätt balsamvinäger, passerad tomat, soja,
  4. worchestershiresås, senap och fyll på med vatten så att köttet och grönsakerna nästan täcks. Låt koka minst 30 minuter.
  5. Smaka av och krydda mer om du vill. Tillsätt den andra moroten och paprikan. Låt koka 10–30 minuter ytterligare tills köttet lätt faller isär. Häll i grädde på slutet om du vill ha en rundare smak. Servera med kokt potatis eller råris och en sallad.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV