Vintergryta med röda linser & fem sorters kryddor
Perfekt gryta under julstöket före julafton eller varför inte bjuda släkten under mellandagarna på denna väldoftande vintergryta!
Gör så här
- Låt köttet ligga framme nån timma innan tillagning så det blir rumstempererat.
- Bryn köttet i lite smör i en stor gryta. Hacka löken och vitlöken och fräs med när köttet fått fin färg. Lägg i kryddorna och låt fräsa en stund, på så sätt går smaken av kryddorna in i köttet och grytan får en djupare smak. Skala och riv ingefäran och tillsätt tillsammans med apelsinskalet, krossade tomater, tomatpurén, buljongen och vinet.
- Låt grytan koka under lock i minst 1–2 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och fint.
- De sista 30 minutrarna tillsätt morötterna och pumpan som du skalat och delat ner i mindre bitar. När det återstår ca 15 minuter tills pumpan och morötterna klara, häll i linserna och låt koka i ca 15 minuter tills de är klara. Smaka av med salt, peppar och tillsätt persiljan för fin färg.
- Klart att avnjutas med lite ris, potatis eller bara som den är.
- Tips! Du kan också koka de röda linserna separat och servera grytan tillsammans med dessa istället för potatis eller ris.