Klassisk gulasch
Ett mustigt recept på ungersk gulasch gjord på högrev med smak av bland annat rostad kummin. En alldeles fantastisk gryta att njuta av antingen i skidbacken eller hemma i goda vänners lag!
I samarbete med: Viktor Rahmqvist.
Du behöver
- 1 st
flaska porter
- 500 g
krossade tomater
- 2 msk
tomatpuré
- 1 st
stor röd paprika
- 400 g
fast potatis
Serveringsförslag- 2 dl
Smetana
Ett gott bröd
Gör så här
- Tärna grytbitarna i ca 3x3 cm stora kuber och salta, ställ åt sidan.
- Rosta kumminfrön genom att lägga dem i en torr het panna tills de börjar knäppa, lägg sedan ner dem i en stor gryta.
- Skär löken i halvmånar och fräs den sedan i smör tillsammans med vitlök i stekpannan som använts för att rosta kumminfröna. Lägg ner löken i grytan när den fått fin färg.
- Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar, fortfarande i samma stekpanna som tidigare. Lägg köttet i grytan allt eftersom det blir färdigt. Tips! Ta tillvara på smaken som hamnar i stekpannan genom att vispa ur med vatten som även det hamnar i grytan.
- Tillsätt tomatpurén och resten av kryddorna i grytan och täck med porter, oxbuljong och krossade tomater. Låt sjuda under lock i ca 2 timmar.
- Blanda ner den skalade och tärnade potatisen och paprikan i lagom stora bitar i grytan. Fortsätt sjuda tills potatisen är färdig.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera grytan med ett gott bröd och eventuellt lite smetana!