˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Benbuljong eller fond

Att koka sin egen fond är inte svårt, allt det kräver är lite tid och sedan har du din alldeles egen smakförstärkare till din soppa eller gryta, i frysen eller kylskåpet.

I samarbete med: Under vårt tak

600 minuter
10 portioner

Du behöver

 • 1,5 kg

  märgben, buljongben eller skrov

 • 2 st

  morötter

 • 10 st

  vitpepparkorn

 • 2 l

  vatten (fyll upp med vatten så att det täcker benen)

 • 2 st

  selleristjälk

 • 1 st

  purjolök

 • 2 st

  gul lök

 • 2 st

  lagerblad

 • havssalt

Gör så här

 1. Lägg benen i en ugnsform och ställ i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Låt benen brynas i ugnen till de fått fin färg, men håll ögonen på dem så de inte bränns.
 2. Tärna löken grovt. Om den är ekologiskt kan bitar av skalet få följa med, så länge det inte har jord eller smuts på sig. Skalet ger nämligen buljongen fin färg.
 3. Tärna sellerin grovt. Skala eller putsa morötterna.
 4. Fräs grönsakerna i lite olivolja eller smör i grytan som du ska använda till buljongkoket. Lägg de brynta benen och kryddorna i grytan.
 5. Fyll upp med vatten så det täcker benen och koka upp. Så snart det nått kokpunkten - sänk värmen och låt buljongen sjuda. Tips om du vill ha en något mildare nötsmak: Häll av vattnet, fyll på med nytt vatten och koka upp på nytt, och sedan samma sak en gång till, innan du låter buljongen sjuda vidare.
 6. Skumma buljongen vid behov. Låt det hela sjuda i 3-5 timmar. Tips! Har du en tryckkokare kan du minska koktiden rejält. Följ instruktionerna för just din tryckkokare.
 7. Sila bort buljongen från grönsaker och ben. Om du vill ha fond - reducera buljongen till önskad grad av koncentration.
 8. Smaka av med salt.
 9. Häll upp i burkar för förvaring i kylen. Fettlagret som bildas ovanpå skyddar buljongen och förlänger hållbarheten. Om du istället vill frysa in buljongen/fonden - låt den svalna i kyl eller utomhus till fettet stelnat på ytan, och ta bort detta. Tips! Om du kokar ur den kvarvarande vätskan ur fettet och sparar det har du ett utmärkt stekfett. Förpacka sedan buljongen i påsar eller burkar och frys in. Nykokt buljong eller fond håller sig ca 1 vecka i kylskåp och minst 6 månader i frysen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV