Nordafrikansk getfärsgryta med saffransris
En mycket smakrik gryta med lite hetta inspirerad av det nordafrikanska köket. Getfärsen passar utmärkt till kryddiga maträtter och kan även bytas ut mot till exempel fårfärs.
Du behöver
- 500 g
getfärs
- 3 msk
tomatpuré
- 1 st
gul lök
- 2 msk
spiskummin
- 1 msk
malen koriander
- 2 tsk
malen kardemumma
- 2 msk
sambal garlic
- 2 st
vitlöksklyftor
- 2 st
kanelstänger
- 1 l
vatten
- 2 msk
grönsaksfond
- 1 st
röd paprika
- 2 dl
gröna linser
- 150 g
brytbönor
salt och svartpeppar
- 1 msk
mango chutney
Saffransris- 1 st
gul lök
- 0,5 g
saffran
- 4 dl
basmatiris
Till serveringhackad mandel
rostade kokoschips
sultanrussin
mango chutney
färsk koriander
Gör så här
- Skala och strimla lök och vitlök.
- Bryn getfärsen i en gryta i lite olivolja tills den fått fin färg och tillsätt därefter löken.
- tillsätt tomatpuré, spiskummin, malen koriander, kardemumma, kanelstänger och sambal garlic.
- Låt kryddorna fräsa med ett tag så släpper de ännu mer smak.
- Häll på vatten samt fond och låt koka ca 20 minuter.
- Dela ner paprikan i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med de gröna linserna.
- Koka tills linserna är mjuka och häll därefter i brytbönorna.
- Smaksätt grytan med en klick mango chutney, salt och peppar.
- Hacka löken och fräs i lite olivolja i en kastrull.
- Tillsätt riset och låt även detta fräsa med en stund.
- Häll på Saffran och vatten och koka tills vattnet är borta och riset är mjukt.
- Servera grytan med riset, kokos, mandel, russin, mango chutney och färsk koriander.