Börekpaj med fårfärs och aprikoser
        
          En frasig och gyllenbrun paj med filodeg som har sitt ursprung i det turkiska köket. Här smaksatt med söta aprikoser, spiskummin, pinjenötter och persilja.        
        
        
        
          Du behöver
- 500 g fårfärs 
- 1 st gul lök 
- 2 st vitlöksklyftor 
- 1 dl hackade aprikoser 
- 0,5 dl pinjenötter 
- 2 tsk spiskummin 
- 2 dl hackad persilja 
- 0,5 dl vatten 
- 150 g vitost eller fetaost 
- salt och svartpeppar 
- 8 st filodegs ark 
- 50 g smält smör 
- sesamfrön 
- paprikapulver 
 
        
          Gör så här
          
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs i lite olivolja tills löken blivit mjuk och tillsätt fårfärsen.
- Låt färsen få färg innan du tillsätter aprikoser, pinjenötter, tomatpuré, spiskummin och vatten.
- Koka tills vätskan är borta.
- Dra av från värmen och blanda i smulad vitost och hackad persilja.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Lägg ut ett filodegsark med den långa sidan mot dig. Pensla med smör och lägg ett till filodegsark ovanpå. Lägg 1/4 av färsblandningen längs långsidan och rulla ihop. Gör 4 filodegsrullar. Pensla smör i en rund ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Snurra ihop en filodegsrulle och lägg den i mitten av formen. Fyll på med resterande filodegsrullar tills formen är täckt ut till kanten. Pensla med smör och strö över sesamfrön och paprikapulver. Baka av i ugnen ca 30 min tills rullarna fått en gyllenbrun och frasig yta.