˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Börekpaj med fårfärs och aprikoser

En frasig och gyllenbrun paj med filodeg som har sitt ursprung i det turkiska köket. Här smaksatt med söta aprikoser, spiskummin, pinjenötter och persilja.
40 minuter
5 portioner

Du behöver

  • 500 g

    fårfärs

  • 1 st

    gul lök

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • 1 dl

    hackade aprikoser

  • 0,5 dl

    pinjenötter

  • 2 tsk

    spiskummin

  • 2 dl

    hackad persilja

  • 0,5 dl

    vatten

  • 150 g

    vitost eller fetaost

  • salt och svartpeppar

  • 8 st

    filodegs ark

  • 50 g

    smält smör

  • sesamfrön

  • paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Fräs i lite olivolja tills löken blivit mjuk och tillsätt fårfärsen.
  4. Låt färsen få färg innan du tillsätter aprikoser, pinjenötter, tomatpuré, spiskummin och vatten.
  5. Koka tills vätskan är borta.
  6. Dra av från värmen och blanda i smulad vitost och hackad persilja.
  7. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Lägg ut ett filodegsark med den långa sidan mot dig. Pensla med smör och lägg ett till filodegsark ovanpå. Lägg 1/4 av färsblandningen längs långsidan och rulla ihop. Gör 4 filodegsrullar. Pensla smör i en rund ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Snurra ihop en filodegsrulle och lägg den i mitten av formen. Fyll på med resterande filodegsrullar tills formen är täckt ut till kanten. Pensla med smör och strö över sesamfrön och paprikapulver. Baka av i ugnen ca 30 min tills rullarna fått en gyllenbrun och frasig yta.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV