˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

GFC – Gröna gårdar fried chicken

Vi har tyvärr inte hittat de 13 hemliga örterna och kryddorna i det berömda receptet från den gode översten i den amerikanska södern – utan det räcker faktiskt med betydligt färre ingredienser för att göra en god friterad kyckling!
60 minuter
3 portioner

Du behöver

 • 1 tsk

  bakpulver

 • 3 l

  olja / fett (ej kallpressad olja)

 • Elektronisk ugnstermometer / Fritös med temperaturkontroll

 • Lock som passar till kastrullen. OBS! Mycket viktigt om oljan skulle fatta eld, försök aldrig släcka en brand i olja/fett med vatten!

Gör så här

 1. Förbered kycklingen. Om bröstfilé/lårfilé: Trimma bort skinnet och skär i bitar om ca 3-4 cm. Om vingar: Dela upp vingarna i lederna. Lämna skinnet på. Om ben: Pilla bort eventuella kvarvarande rester från fjädrar/dun. Lämna skinnet på. Salta och peppra kycklingen runt om och låt vila minst 30 minuter.
 2. Täck kycklingen i filmjölken i en bunke. Om du vill experimentera med kryddning så kan du lägga i finmalda kryddor i filmjölken innan kycklingen. Om du har tid så låt kycklingen marinera 1-2 timmar men om det är bråttom så går det också bra att fortsätta med nästa steg.
 3. Värm oljan till 175°C. Du kan använda frityrolja, jordnötsolja, solrosolja eller nöttalg (se recept under vår receptsida). Om du använder termometer håll då ögonen på denna under uppvärmningen och dra av på värmen när det närmar sig. Fettet får inte bli för hett då det då börjar brytas ned och kan utveckla bittra smakämnen.
 4. Medans oljan värms upp blanda mjöl och bakpulver i en djup tallrik eller bakform (även här kan du experimentera med att krydda direkt i mjölet). Tag upp kycklingbitarna några i taget och låt lite av filmjölken rinna av i ett durkslag. Skeda över lite filmjölk i mjölblandningen och rör om med fingrarna så att det bildas lite klumpar. Lägg över en bit kyckling i taget i mjölet och vänd runt samt tryck till så att mjöl och klumpar fastnar runt om och blir lite ojämnt och med lite flingliknande bitar. Lägg på en tallrik/skärbräda utan att de klumpar ihop med varandra. Lägg ibland till lite mer filmjölk i mjölblandningen om paneringen på kycklingen blir för slät.
 5. Testfritera en bit kyckling och tag tid. Beroende på storleken på bitarna tar bröstfilé/lårfilé ca 3–5 minuter, vingar 3–6 minuter och ben 6-9 minuter. Dessa tider är bara en fingervisning och det bästa är att prova sig fram!
 6. Fritera några bitar i taget, aldrig mer än 2/3 av ytan i fritösen/kastrullen. Vänd då och då med en hålslev och var noga med att temperaturen hålls kring 170–175°C (kycklingben kan köras på lite lägre ca 160–165°C. Om temperaturen skulle bli för låg så blir resultatet mer oljigt och om det blir för hett så bränns paneringen innan kycklingen är färdig inuti.
 7. Servera direkt eller håll varma i ca 50–75°C på ett galler i ugnen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV