˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Lahmacun

Frasig botten med perfekt krisp, smakrik hjortfärs, syrlig ostcrème på gräsbetesost... Allt i en perfekt smaksymbios! Lahmacun är en populär rätt i många länder runtom Mellanöstern och görs vanligtvis på nöt- eller lammfärs. I detta recept har vi gjort en vild tolkning och adderat timjan och enbär som är ypperliga smakkompisar till hjortkött! Lahmacun går utmärkt att rulla ihop och ta med som smidig utflyktslunch!

I samarbete med: Cecilia Folkesson

90 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 3 dl

    ljummet vatten

  • 2 tsk

    torrjäst

  • 2 msk

    rapsolja

  • 8 dl

    vetemjöl+lite extra till utbakning

  • 1 tsk

    salt

  • 1 tsk

    socker


  • Färsröran
  • 600 g

    nötfärs, lammfärs, fårfärs eller fläskfärs

  • 1 st

    gul lök

  • 0,5 dl

    rapsolja

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 1 msk

    soja

  • 6 st

    enbär

  • 1

    liten bunt timjan

  • 1

    liten bunt storbladig persilja


  • Syrlig Gårdsostcrème
  • 1 dl

    riven Gårdsost

  • 2 dl

    crème fraiche

  • 1

    – 2 msk citronsaft

  • 1 tsk

    citronzest

  • Salt

  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten och rör sen i olja, salt och socker.
  2. Blanda i mjölet och knåda degen ordentligt. Börja gärna med lite mindre mjöl och tillsätt så mycket du behöver för att få till en bra deg.
  3. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min.
  4. Medan degen kan du göra iordning hjortfärsen. Börja med att finhacka lök, persilja och timjan.
  5. Blanda lök och örter med resten av ingredienserna till fyllningen.
  6. Häll ut den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och dela upp i 8 bollar.
  7. Låt vila under bakduk i 10 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Kavla ut tunna bottnar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Bred på hjortfärsröran (snåla inte!) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
  11. Under tiden den gräddas blandar du ihop riven ost med creme fraiche.
  12. Pressa i citronsaft, riv över zest och smaka av med salt och peppar.
  13. Skär lahmacun bitar och toppa med ostcrémen och persilja. Du kan även rulla ihop den för en smidig utflyktslunch!
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV