˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Vårt får- och lammkött

Ett gott lammkött är enligt oss milt och mört. Fårköttet har samma smaktoner som lammet, men med en mustigare och tydligare karaktär. Vi hängmörar allt vårt lamm- och fårkött innan styckning. Det ger ett mörare kött som vätskar sig mindre i pannan. Vår omsorg sträcker sig ända från uppfödarens arbete till slakt, styckning och packning.

Får och lamm i rätt säsong 
Vi slaktar våra lamm och får enbart på hösten. Det är för att lammen ska födas enligt tackans naturliga rytm på våren och kunna växa upp på bete på sommaren. Det ger ett gott kött helt uppfött på gräs och gör att lammen och fåren utför viktiga ekosystemstjänster tack vare sitt bete.
 

Läs mer om våra lamm och får

Smaken sitter i uppfödningen…
Ett gott lammkött ska inte vara smaklöst och ett gott fårkött ska inte smaka kofta. Då vi enbart jobbar med lamm som föds på våren och slaktas på hösten innebär det bete på artrika marker och gott om rörelse - och i förlängningen att vårt lammkött smakar just lamm. Det är en mild och fin smak och ett kött som är enkelt att tillaga. Fårköttets smak och konsistens påminner mer om nötkött, det är mörkare i färgen, har lite mer textur och en mustig köttsmak.
 

Läs mer om gräsbetat kött.

…och slakten
Vi slaktar merparten av våra får och lamm på Ljungskile slakteri och en mindre del på Dahlbergs slakteri i Brålanda. Vi använder oss av två slakterier för att korta ner transportsträckan så mycket som möjligt. Djuren körs in till slakt av en erfaren djurtransportör eller av uppfödaren själv. En väl genomförd slakt är avgörande för att undvika den ökända koftsmaken på köttet och vi är stolta att kunna samarbeta med två slakterier som tar både djurhantering och hygienisk slakt på stort allvar. Efter slakten kyls slaktkropparna ned och transporteras till vårt styckeri.
 

Läs mer om vår får- och lammslakt.

Hängmörning, styckning och packning
På vårt styckeri på Kuröd i Uddevalla styckas och vakuumpackas köttet. Vi har två styckningssätt för lammköttet - ett med ben och ett utan. Det benfria alternativet kallar vi för finstyckning och ger benfria detaljer som går utmärkt att både koka, steka och baka i ugn. Alternativet med ben kallar vi för grillstyckning eller skivat med ben, vilket innebär skivade detaljer som passar bäst att grilla, steka eller koka. Våra styckare gör också en kvalitetsbedömning på varje djurleverans, där uppfödaren får ett tillägg för ett kött som är fast, lagom stort och har en fin fettansättning.
 

Läs mer om våra lammprodukter (finns i säsong)

Vakuummörning
Vi vakuumpackar allt kött vilket gör att mörningsprocessen kan fortgå ända fram till dess att förpackningen öppnas eller fryses ned. Om du har köpt färskt lammkött rekommenderar vi därför att låta förpackningarna ligga kylt fram till bäst före-datum. 
 

Läs mer om vår förpackning.

Spårbarhet
Förutom att vår produktion följer KRAV:s regelverk har vi också total spårbarhet bakåt. På etiketten kan du läsa om vilken uppfödare och gård köttet kommer ifrån samt vilken ras uppfödaren föder upp.
 

Varifrån kommer köttbiten?

Mört och smakrikt
Till sist är ansvaret ditt. Tänk bland annat på att ta ut köttet ur kylen i god tid före tillagning så att det får luftas och rumstempereras. På så sätt kommer köttets mörhet och smakrikedom till sin rätt. Under varje produkt hittar du också hanteringsråd för hur köttet skall förvaras på bästa sätt. Tänk på att ett kallt kylskåp (max 4°C) eller en kall frys (-18°C) är a och o för att köttet skall ha en bra hållbarhet.
 

Kika på våra produkter.

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV