˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Niklas & Pernilla Royson, Överön West

Pälsfåren som syns beta på öarna utanför Överön tillhör Niklas & Pernilla Royson. Niklas pappa Roy Andersson köpte gården på Överön av sina föräldrar 1982 och fick därmed representera den åttonde generationen som hitintills brukat gården från en och samma släktled. Förutom pälsfår finns även kor och islandshästar som håller efter markerna i naturreservaten kring öarna. 

Fakta: Överön West

Uppfödare: Niklas & Pernilla Royson.

Gårdsnamn: Överön West.

Adress: Stora Överön 520, 442 73 Kärna.

Telefonnummer: 0303–22 18 22.

Har brukat gården sedan: 1982.

Har levererat till Gröna gårdar sedan: 2010.

Djur: Nöt.

Antal: ca: 45 inklusive kalvningar.

Raser: Hereford och Angus. 

Mark: 48 ha åker och 100 ha bete.

Hemsida: www.overonwest.se


Beställ direkt från min gård

Om du vill vara säker på att köttet i din box kommer från en specifik uppfödare kan du i enskilda fall göra din beställning direkt från gården. Beställningen läggs i dessa fall direkt till uppfödaren och boxen hämtas ut och betalas på den gård du beställt ifrån. 

För att beställa direkt från Roy Andersson se kontaktinformation här intill.

Roy, hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Det har jag alltid varit känns det som. När jag köpte gården hade jag från början korna till mjölkproduktion vilket jag inte har längre. Nu har vi förutom kor också islandshästar och pälsfår som håller efter markerna. Att ha djur är också en del av att bo här, om vi inte haft dem skulle det varit förfärligt, det skulle vara vass överallt. Det har gått djur här ute sen 1600-talet minst, det vet jag med säkerhet. Gården har funnits i släkten sen 1710, men det har tydligen varit någon brand i ett arkiv där uppgifter kan ha gått förlorade så gården kan säkert ha funnits i släkten ännu längre tillbaka än så. Jag har tre vuxna söner och ibland funderar jag på om någon av dem kommer att vilja ta över efter mig, någon måste ju bryta kedjan med det vore trist om jag skulle bli den sista.

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Det är roligt att ha djur, jag har arbetat med detta så länge och trivs fortfarande. Jag har alltid hållit med moderdjur, alltså kor som kalvar, hästar som fölar och får som lammar. Det är något speciellt varje gång någon föds och tillför nytt liv. Det är inte alltid det fungerar som det ska för varken djur eller människor, men jag tycker om att få vara med från början och då även få vara en del av att lösa problem om det uppstår några.

Hur kom det sig att ni startade Öas pub och café?
2003 hade jag en kusinträff här, då röjde vi undan och i och med det såddes det första fröet. Vi har isolerat och renoverat i vår källarvind och i april 2011 fick vi vårt serveringstillstånd. Vi har öppet varje fredag mellan klockan 18 och 22, ibland har vi öppet ännu längre men dock längst till klockan 01. Vi har inte annonserat särskilt mycket, men vi sätter upp lite lappar här omkring. Vi tänker att om folk tycker att det är bra så hittar de hit ändå. Vi har haft quiz och vi försöker även ordna med levande musik, exempelvis Stefan Andersson har varit här och spelat.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV