˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Johan Svantesson, Bro Godås

Strax norr om Säffle, en liten bit in i de vackra Värmlandsskogarna, ligger Johan Svantessons föräldrahem Bro Godås. Johan har byggt ut och utvecklat verksamheten sedan han var 22 och har idag storskalig uppfödning av Angus- och Herefordkor.

Fakta: Bro Godås

Uppfödare: Johan Svantesson.

Adress: Bro Godås, 661 93 Säffle.

Djurslag: Nöt.

Ras: Angus och Hereford.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2008.

Antal: 800 kor.

Mark: 1410 ha inklusive arrende.

Hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Gården är mitt föräldrahem men min far var egentligen mer angelägen om att jag skulle skaffa en ordentlig utbildning än att jag tog över gården. Han hade själv nämligen hellre studerat än varit lantbrukare. Jag hade ändå tidigt ett intresse för att bli lantbrukare så jag arbetade med småskalig produktion på gården samtidigt som jag läste till agronom i Uppsala i början på 90-talet. När jag tog över gården köpte jag mer mark och ökade antalet djur och år 2001 gick jag över helt till ekologisk produktion. Idag har jag runt 800 kor att jämföra med de 12 jag började med.

Vad har du haft för nytta av din utbildning som agronom?
Jag har nog vågat ta större kalkylerade risker än jag skulle gjort om jag inte hade utbildat mig. Att ha både teoretisk och praktisk kunskap gör att jag känner mig väldigt trygg i mitt företagande och min profession. Jag har dessutom fått många goda och användbara kontakter i branschen tack vare universitetet.

Vad tycker du bäst om med att vara uppfödare?
Att det är så komplext! Det är en hel massa parametrar att ta hänsyn till – personal, väder, naturen, ekonomi och teknik. Jag vill dessutom helst slippa ta in extern hjälp utöver mina anställda, vilket gör att man helt enkelt får lov att bli tusenkonstnär. Det är väldigt roligt!

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV