˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Johan Höckerfors, Glose brunnsgård

Där Nordre älv mynnar ut i havet bor Johan Höckerfors tillsammans med tre barn. Johans väg mot att bli lantbrukare har varit något snårig men att han tillslut köpte ett hus på Överön strax utanför Kärna är ingen slump, även om han är uppvuxen i statsmiljö så har han släkt som kopplar honom till platsen. Betesängarna följer den lilla landsvägen från huset som leder hela vägen ner till vattnet och även med blicken riktad mot marken avslöjar ljumma vindar från havet gårdens kustnära läge.

Fakta: Glose brunnsgård

Uppfödare: Johan Höckerfors. 

Gårdsnamn: Glose brunnsgård.

Adress: Dalen 350, 442 73 Kärna

Har brukat gården sedan: 2000.

Har levererat till Gröna gårdar sedan: 2010.

 

Hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Jag är egentligen uppvuxen i Göteborg men om somrarna var vi alltid ute hos mina morföräldrar på deras gård som ligger här på Överön. När min mormor dog bestämde sig mina föräldrar för att lämna staden och flytta hit. Innan flytten hjälpte jag dem att röja upp och i samband med det började jag fundera på att själv starta mitt eget landbruk. Egentligen har jag fyra olika gymnasieutbildningar bakom mig. Först läste jag på ett handbollsgymnasium och idag är jag både fotbolls- och handbollstränare till min äldsta dotter. Min farsa arbetade inom byggbranschen och en period ville jag bli byggingenjör, men efter att jag läst tekniskt basår på Chalmers insåg jag att jag inte kommer att vilja arbeta inomhus. Då läste jag en kombinerad brandman och ambulansförarutbildning innan jag tillslut halkade in på en 20 veckors jordbruksutbildning som jag läste på distans. För drygt tio år sen startade jag bygget med min ladugård, i början var den halvtom men efter hand har det fyllts på med djur och idag har jag runt 300 stycken.

Vad är det bästa med att arbeta som uppfödare?
Att få arbeta utomhus, vara i naturen och följa årstiderna. Jag har alltid gillat att röra på mig och jag har alltid varit aktiv, nu i mitt arbete och tidigare mer idrottsligt.

Du är uppvuxen i stadsmiljö, saknar du stadslivet?
Jag trivs bra här men jag har min gamla kompiskrets kvar i Göteborg och det är klart att man blir mer isolerad här, det blir ett projekt om jag ska ut i stan. Det finns ju bussar som går till Kärna, men det är inte alltid de går som de ska.

Din väg till att bli uppfödare har inte varit spikrak, känner du dig tillfreds med ditt yrkesval idag?
Ja, jag har slagit mig till ro nu. Det har varit väldigt mycket jobb tidigare men nu har det blivit något lugnare. Dessutom har jag så mycket lån nu att jag inte har möjlighet att göra något annat säger Johan och skrattar.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV