˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Hanna McKernan, Vena Säby Lantbruk

På familjegården Säby, belägen på Dalboslätten mellan Brålanda och Mellerud, driver Hanna McKernan Vena Säby lantbruk tillsammans med sin syster Marianne. Främst odlas ekologiskt utsäde, men Marianne ägnar sig åt också biodling och Hanna jobbar med lammen.

Fakta: Vena Säby Lantbruk

Uppfödare: Hanna McKernan.

Gårdsnamn: Vena Säby Lantbruk.

Adress: Vena Säby 1, 464 66 Mellerud.

Brukat gården sedan: 2021.

Antal djur: 35 tackor, 4 avelsbaggar.

Djurslag: Lamm.

Ras: Finullsfår.

Mark: 190 ha odlingsmark.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2022.

Instagram: @venasabylantbruk

Hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Min syster Marianne är agronom och flyttade hem till gården 2011. Jag hade absolut inte tänkt göra samma sak, jag bodde i Stockholm och läste socialantropologi. För mig räckte det med att vara här och hjälpa till på sommaren. Sen insåg jag att jag ville arbeta för något bra och så är jag intresserad av ull och hantverk. Jag började läsa mycket om får, och hur man kan använda dem i fröodlingen.

2019 skaffade vi fåren, vilket var roligt eftersom det inte funnits djur här sedan 80-talet. Nu jobbar både jag och Marianne här på heltid, med hjälp av vår far. Jag vill gärna kunna producera ull, som är en fantastisk råvara. 

Är jobbet som du trodde att det skulle vara?
Det är roligare och mysigare än jag trodde. Det är harmoniskt. Och det är väldigt roligt att se när fåren växer och producerar fin ull. Jag har också insett att det är väldigt spännande med avel, det är därför vi har en del baggar.

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Att man får göra som man vill, och att man är bunden till djuren på ett sätt som känns meningsfullt. Fåren hjälper oss också med ogräset, som annars tar väldigt mycket tid att få bort.
 

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV