˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Carl & Oskar Kjell, Finsbo gård

I Sennan utanför Halmstad håller bröderna Carl och Oskar till, samman med sina kolsvarta Angus. De har båda två andra jobb vid sidan av men är väldigt entusiastiska kring utveckling av verksamheten och konceptet och skulle gärna kunna leva bara på Finsbo gård i framtiden.

Fakta: Finsbo gård

Uppfödare: Carl & Oskar Kjell.

Adress: Vrenninge Finnsbo, 313 94 Sennan.

Djurslag: Nöt.

Antal djur: 130

Raser: Angus samt några korsningsdjur

Mark: 120 ha åker, 200 ha bete

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2015.

Hemsida: www.finsbogard.se

 


Beställ direkt från min gård

Om du vill vara säker på att köttet i din box kommer från en specifik uppfödare kan du i enskilda fall göra din beställning direkt från gården. Beställningen läggs i dessa fall direkt till uppfödaren och boxen hämtas ut och betalas på den gård du beställt ifrån. 

För att beställa direkt från Carl & Oskar Kjell se kontaktinformation här intill.

Hur kommer det sig att ni blev uppfödare?
Vi har båda sedan långt tillbaka haft ett intresse för lantbruk och utbildat oss inom detta. Senare har Carl bland annat studerat växtodling i Canada och Oskar har jobbat med undervisning på ett par lantbruksskolor. Vår mamma är uppvuxen här på Finsbo gård och hennes bror tog sedan över driften efter deras föräldrar. När han i sin tur kände sig färdig och mjölkkorna såldes, tog vi över år 2011. Vi insåg att här fanns bra betesmark och goda förutsättningar för ekologisk vallodling och nötproduktion. År 2012 beslutade vi oss för att köpa in Anguskvigor och vi ser fortfarande att det är nötuppfödningen vi ska fortsätta utvecklas inom. Vi skulle gärna ha möjlighet att jobba heltid med detta, bägge två.

Hur fungerar det att jobba ihop med sin bror?
Bra! Vi kompletterar varandra väl. Carl börjar gärna tidigt på morgonen och tar hand om dagliga rutiner, Oskar gillar sovmorgon och jobbar hellre längre in på kvällen med det tekniska, som att laga och underhålla maskiner.

Vad är viktigt att ha med sig när man driver en ekologisk livsmedelsproduktion?
Här hos oss har vi ganska enkla jordar att jobba med, men man behöver nog vara lite mer intresserad och tålmodig när man jobbar ekologiskt. Man får också våga låta grannarna skratta åt en, när man har ogräs i spannmålen och så vidare. Vi har även sysslat med en del grönsaksodling och bland annat odlade och sålde vi potatis till helt nyligen, vilket var roligt eftersom att många sa att ekologisk potatis inte skulle fungera. Men det gjorde det!

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Att man jobbar åt sig själv. Istället för att längta efter rasten blir man förvånad över hur snabbt tiden går. Det är också ett väldigt varierat jobb. Man får följa djur under deras hela liv, man får experimentera med växtodlingen, man får förhålla sig till torka eller regnväder… Man får hela tiden tänka om och tänka nytt, vilket är väldigt roligt.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV