˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Agneta Svenungsson, Klockarelunden

Tillsammans med sin man Mats driver Agneta gården Klockarelunden i Hjärtum. Gården är Agnetas föräldrahem, hon är sjätte generationen att bruka den och sedan de köpte gården 1990 har de blivit ekologiska och expanderat successivt. Till verksamheten hör också spannmålsodling på Mats föräldragård i Brålanda. 

Fakta: Klockarelunden

Uppfödare: Agneta Svenungsson.

Gårdsnamn: Klockarelunden.

Adress: Hjärtumsvägen 1, 463 75 Hjärtum.

Brukat gården sedan: 1990.

Har levererat till Gröna gårdar sedan: 2008.

Djur: Får.

Antal djur: ca 75 tackor och 110 lamm.

Ras: Gotlandsfår.

Mark: 270 ha skog och 110 ha odlingsmark ink arrende.

Hemsida: www.carpeventum.nu

Hur kommer det sig att du blev uppfödare?
Jag är uppvuxen här på gården. Mina föräldrar hade mjölkkor under tidigt 60-tal och sedan var här inga djur alls under många år, men 1990 köpte vi gården och 2001 började vi med fåren. Vi startade i ganska liten skala med cirka 15 tackor första året, och nu har vi runt 75 stycken. Företaget som vi bildat av verksamheten heter Carpe Ventum Jord & Skog AB och utöver uppfödningen, odlingen och skogsbruket ingår entreprenad, fårprodukter och vindkraft. Och Bed and Breakfast! Vi har en lägenhet ovanpå fårhuset som är frekvent uthyrd under sommarhalvåret.

Varför just får?
Det är ganska enkelt att börja med får och det krävs inte heller några större investeringar. Från början städade vi ur maskinhallen och lät dem går där. Får är dessutom små och enkla att arbeta med vilket är bra eftersom tanken med djuren var att barnen skulle kunna vara med och sköta dem. De hade förmodligen inte kunnat vara delaktiga på samma sätt om vi valt nötkreatur istället. Dessutom är fårprodukterna populära, vi säljer i princip alla skinn vi har, oftast hemifrån vår egen skinnbod men då och då på olika events och marknader. 

Vad är det bästa med att vara uppfödare?

Friheten. Helheten. Det är ett väldigt varierat arbete. Jag uppskattar de öppna marker som skapas tack vare djuren och det blir naturligtvis mer levande med djur på gården. 

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV